< div id=”header ”>< / div>

måndag 19 februari 2018

Är fossilfritt Sverige möjligt 2030 ?


Med tanke på politiska luftslott så finns en del saker som inte går ihop. Det är klimatmål som ska nås samtidigt som fordonstrafiken ÖKAR. Det vi kallar TILLVÄXT.

Allt fler fordon går också över till fossilfria bränslen och transporter är tänkt att föras över från väg till järnväg. Detta görs inte av sig självt. Det behövs både minskas med persontransporter samtidigt som det bör byggas ut för kollektiva transportmedel. Eftersom miljöpartiet driver frågan hur detta ska gå till samtidigt som vi ska uppnå fossilfrihet i fordonsparken 2030 som utmaning blir det en svår nöt att knäcka. Läs bloggen här.

Väljarna är ganska svårflirtade av Miljöpartiets politik idag där de fick på tafsen att försöka stoppa Förbifart Stockholm. Möjligen lättare efter det att få igenom trängselavgifter för det är inget skattebetalarna som inte har bil är beredda att finansiera.

När vi går till val finns oftast upplagt inom vilka ämnesområden det görs långsiktiga utredningar i och vad som ska avgöras och beslutas under mandatperioden. Oftast görs det blocköverskridande eller med s.k. breda majoriteter.

Med tanke på det låga ingångsvärde MP har inför valet 2018 och hur många löften och åtaganden de fått backa om efter valet vore det bra med lite mer genomtänkt från Miljöpartiet. Hur ska det genomföras? Med VILKA ska det genomföras ihop med? Är det möjligt att genomföras utan väljarreaktioner som påverkar en möjlig plats i en regering?

Miljöpartiet har under 25 års tid skalat av det mesta i sin gröna politik för att passa in i regeringen. Att återgå till fundisstadiet igen är det ingen som tror på med realosföreträdare för MP i riksdagen. Då kallas det populism om det handlar om utspel i desperation.

Det var längesedan Miljöpartiet hade ett ordentligt rådslag i partiet. Det om ekonomi blev aldrig av och snurrigt om cirkulärekonomi går att köra i liten skala men biter inte än som det var tänkt.

Vi lever i en internationell ekonomi och har inte styrning på allt. Vi kan visserligen ställa hårdare svenska krav utifrån vår lagstiftning men är lika förbannat beroende av omvärlden både vad gäller import, export och våra relationer med den.

Alla har vi beröring av något oavsett om vi inte transporterar oss alls något som är inköpt, producerat, transporterat eller på något sätt har med något där fossilt används. Att skryta med kilmatlagar och grönaste budgeten någonsin gick i höstas. Men nu närmar det sig val och då kommer alla att granska vallöften om de är genomförvara eller utspel av populistisk art.

Fossilfritt Sverige

Inga kommentarer: