< div id=”header ”>< / div>

tisdag 5 december 2017

SCB - nej MP hotet kommer inte ifrån SD utan från S, V och C som tar hem väljare !


SCBS stora partiväljarundersökning för november visar på en del intressanta iakttagelser.

1) Inom det rödgröna blocket blir de röda partierna allt rödare och ökar, medan MP blir allt mer gråare som en del av detta blocket.

2) Alliansen har fått tillbaka M som det dominerande partiet men C kan spela en kaxigare roll då de ligger klart över sitt valresultat.

3) SD inte längre det parti som ökat mest sedan valet 2014 den rollen har övertagits av C.

4) Två partier ligger under spärrgränsen KD och MP där traditionellt KD brukar gynnas av stödröster i slutändan.

5) MP INTE gynnas av att sitta i en regering då de backar mest av alla partier sedan valet och i stort sett halverats.

Miljöpartiets dilemma


Miljöpartiet har tapp till vänster vilket negligerats av MP:s partiledning som menar att det är i regering som partiet visar regeringsduglghet och därmed förknippas med partier som S och V. V sitter inte i regering men gynnas automatiskt då budgeten måste vara en överenskommelse mellan tre partier.

Ett parti som klart gynnas av att MP sitter i regering är C som skaffat sig en bra position i frågor som måste avgöras av riksdagen och kräver blocköverskridande stöd. C kan också ta dessa i intäkt om de vill förhandla med resten av alliansen om dessa skulle bli större än rödgrönt efter valet.

MP har i detta läget ingen reservutgång. De sitter benhårt fast i nuvarande regering och med tapp till tre närstående partier som näst bästa partier riskerar de att hamna utanför riksdagen. En fråga som lär diskuteras internt inom MP hur de ska ta sig ur denna situationen och hamna på rätt sida spärren.

Inga kommentarer: