< div id=”header ”>< / div>

söndag 3 december 2017

Grön Omstart kan bli embryot till ett nytt parti !


I Grön Omstarts blogg har Birger Schlaug ett intressant inlägg vad händer om de fyra kritikerna inom Miljöpartiet lämnar riksdagen och är det någon som kan ta över deras roll?

Jag tar upp en del frågeställningar som ställs i blogginlägget

1. "Inför valet 2022 kan det finnas flera miljoner väljare - såväl yngre som invandrade - som aldrig hört talas om De grönas ideologiska krav på systemförändringar"

Min kommentar: Miljöpartiet har en förmåga att kasta ut beprövad erfarenhet, kasta in nytt folk efter varje val, i stort sett byta väljare och det beroende på att de förväntar sig att allting ska gå fort. Som Gustav Fridolin säger "Vi har inte tid att vänta vi måste handla nu. Därför sitter Miljöpartiet i regeringen.

De nya tackar de äldre för opinonsbildandet och säger bra men nu måste vi handla vilket kräver kompromisser med det etablerade samhället. Alltså kommer väljarna inte att se att MP förknippas med de tidigare pionjärerna och systemkritikerna utan se hur bra kompromisser MP lyckats med och gröna framsteg i regeringen.

2. "Utan omstart krävs nystart som blir svår"

Min kommentar: Miljöpartiet har lyckats förminska svåra frågor genom regeringsbeslut och kompromisser: värdlandsavtal med NATO, vapenexporten, Ceta-avtal, Glyfosat ,kärnkraftsförlängningen med mera. Det är svårt att frångå uppgörelser utan skäl och det vanliga från MP är "att om M eller SD fått bestämma hade det varit ännu värre". Att utgå från vad andra partier står fråntar inte möjligheten att säga nej eller avstå när det gäller beslut som är fel i grön vägriktning.

2. "Är Grön omstart möjlig med nuvarande partiledning ?"

Birger menar att de som sjösatt den politik som förs bli hart när omöjlig att göra en grön omstart. De är ju fast då de tagit beslut och varit med i uppgörelser. Det finns ingen trovärdighet kvar längre.

Min kommentar: Det troliga är att Miljöpartiet kör den inslagna linjen i 2018:års val "to the bitter end". Det är regeringsduglighet som Miljöpartiet kommer att gå till val på och då ska det bara finnas lojala i riksdagsgruppen som tycker att Sverige är på rätt väg och väck med alla bråkmakare, kritiker och folk som inte kan bete sig.

3. "Nytt grönt parti ?"

Min kommentar: Troligen kommer det efter valet att bildas en grogrund för ett nytt grönt parti. MP kommer ALDRIG att erkänna några egna misstag. De kommer att skylla på allt annat och antagligen införa gratis medlemskap dvs fanclubsstatus och med stadgar som stärker de förtroendevaldas positioner. Medlemmar får välja fyra nivåer hur deras eget engagemang ska se ut bara det inte hotar de redan förtroendevalda att dominera i partiet.

Istället bildas ett embryo till ny folkrörelse och sedermera NYTT grönt patrti som försöker väcka liv i samarbetet med nya folkrörelser som vuxit fram, återknyta kontakten till basplanet och se engagemang något man skaffar sig på gräsrotsnivån Inte genom karriärmöjligheter i ett visst parti.

Inga kommentarer: