< div id=”header ”>< / div>

onsdag 15 november 2017

Vinnaren i Alliansen plus MP:s budget i Varberg är kultur- och fritidsnämnden !


Kultur, fritid och idrott

Under de senaste åren har stora satsningar gjorts inom kultur, fritid och idrott. Det har handlat om massiva investeringar i nya idrottsanläggningar, ökat stöd till föreningslivet, utökad ungdomsverksamhet, breddad kulturverksamhet och satsningar på konstnärlig gestaltning. Inför 2018 tillför Alliansen och Miljöpartiet ytterligare 4,0 miljoner kronor till olika satsningar inom kultur, fritid och idrott.

De verksamheter som genomförs i kultur- och fritidsnämndens regi bidrar till att skapa ett demokratiskt och mångkulturellt samhälle med aktiva, hälsosamma och engagerade invånare. Resurserna som nämnden förvaltar över ska nå ut i hela kommunen och fördelas jämställt mellan flickor/kvinnor och pojkar/män. Uppdraget gäller alla åldrar, men barn och ungdomar är en prioriterad målgrupp.

2018 kommer en helt ny verksamhet att startas inom kultur- och fritidsnämnden då konceptet ”Aktiv senior” införs. 2,5 miljoner kronor tillförs nämnden för att tillskapa ett mobilt team, som ska verka i hela kommunen, och för att finansiera en ny mötesplats för seniorer inne i centrala Varberg. Syftet med ”Aktiv senior” är att det ska finnas aktiva och öppna mötesplatser riktade mot seniorer i kommunens olika delar.

Kommunen kommer att arbeta med stöd till föreningar och andra ideella krafter, som bedriver verksamhet på mötesplatserna
. Innehållet och formerna för den nya mötesplatsen på Lorensberg i centrala Varberg kommer att arbetas fram i nära samarbete med pensionärsorganisationerna.

Inom kulturområdet utgör Kulturhuset Komedianten det naturliga navet, som en kulturell mötesplats med stadsbibliotek, konsthall, teater och konstverkstad.

Lokalbiblioteken fortsätter sin utveckling mot att bli lokala kulturcentra i de olika kommundelarna
. Satsning på meröppna bibliotek som hittills genomförts i Bua och Rolfstorp kommer att fortsätta med ytterligare ett bibliotek under 2018. Därmed kommer fler människor att få tillgång till bibliotekets resurser på sina egna villkor.

Även konsten tar en allt större plats i det offentliga rummet i Varberg och satsning om 1 miljon kronor per år med inriktning mot serviceorter, kyrkbyar och landsbygd fortsätter under 2018. Pengar tillförs också från och med 2018 för att bättre sköta underhållet av den offentliga konsten.

Renoveringen och tillbyggnaden av Varbergs teater kommer att slutföras i början av året.

Ungdomsverksamheten vilar idag på tre ben:sex ungdomsgårdar, ungdomshuset Centralen och den mobila ungdomsverksamheten MUVE. Ungdomarna får idag ta ett stort eget ansvar för aktiviteter och event, vilket stärker deras självkänsla och självständighet.

Kulturskolan, som riktar sig mot Varbergs barn och unga, har förändrat sina verksamheter så att man idag når ut till betydligt fler barn och unga i kommunen. Genom ett aktivare samarbete med skolan, genom så kallade kulturköp, är det ännu er som får möjlighet att pröva på vad kulturskolan har att erbjuda. Arbetet med att få in fler killar i verksamheten fortsätter under 2018.

Under ett flertal år har mycket stora satsningar gjorts på renovering och nybyggnation av idrottsanläggningar i kommunen. Dessa satsningar förstärks ytterligare under kommande år.

Efter 2017 års storsatsning på Tresteget i Trönninge fortsätter arbetet med ytterligare idrottsanläggningar under 2018, bland annat en ny konstgräsplan på Håsten, en ny omklädningsbyggnad på Ankarvallen och en ombyggnad av Lindvallens idrottsanläggning.

Den treåriga specialsatsningen på att rusta upp föreningsägda ridanläggningar fortgår även under 2018, vilket också bidrar till att gynna flickors idrottande.

Under 2018 kommer spaden att sättas i marken för kommunens största idrottssatsning genom tiderna i form av en ny bad- och simanläggning på Håsten. Anläggningen kommer att innehålla en femtiometersbassäng, ett aktivitetsbad med rutschkanor, en multibassäng, en relaxavdelning, ett gym och en kafeteria.
Dessutom kommer anläggningen att byggas ihop med Varbergs ishall för att skapa ett så effektivt resursutnyttjande som möjligt. I januari 2021 ska den nya bad- och simanläggningen stå klar.

Inga kommentarer: