< div id=”header ”>< / div>

torsdag 9 november 2017

Socialförvaltningen i Varberg går före alla i bostadskön hos VBAB !


Jag var på besök hos Varbergs Bostad och ja det är väl ca 10 års kötid för den som står i kön men har du förmånen att ha "socialt kontrakt" går du före alla i kön dock som "andrahandshyresgäst" då socialförvaltningen är hyresgästen. Folk måste ju ha nånstans att bo. Så jag tog reda på lite fakta om bostadssituationen i Sverige och i Halland. Trevlig läsning !

Bostadsmarknadsenkäten 2017

Bostadsmarknaden 2017-2018 i sex punkter

•Av landets 290 kommuner bedömer 255 att det är underskott på bostäder på marknaden. Det är en ökning med 72 kommuner på 2 år.

•Situationen är fortfarande ansträngd för grupper som är nya på bostadsmarknaden, så som unga och nyanlända, men även för äldre som vill flytta till en mer tillgänglig bostad. Detta trots ett ökat bostadsbyggande.

•Drygt 250 kommuner uppger ett underskott på bostäder för nyanlända. Lika många kommuner uppger ett underskott på bostäder för ungdomar. Kommunerna återfinns i alla kommungrupper, såväl i storstadsregioner som i kommuner med mindre folkmängd.

•Läget har försämrats när det gäller tillgången till särskilda boendeformer. Sämst är situationen för personer med funktionsnedsättning där 163 kommuner uppger att det saknas tillräckligt med bostäder.

•Drygt 11 000 allmännyttiga bostäder såldes under 2016. Över 90 procent av dem såldes till privata hyresvärdar för fortsatt uthyrning.

•Allt fler kommuner tar fram riktlinjer för bostadsförsörjningen. Över hälften av landets kommuner har antagit riktlinjer under innevarande eller föregående mandatperiod.

Bostadsmarknaden 2017 (Hallands län)

Bostadsbyggandet i länet ökar. Under 2016 Färdigställdes 1485 bostadslägenheter i Halland. Av dessa är 870 lägenheter i flerbostadshus, 577 småhus och 38 utgörs av specialbostäder. Inte sedan 2008 har färdigställandet varit så högt i länet. Trots den ökade andelen färdigställda bostäder anger samtliga kommuner att det råder brist på bostäder i kommunerna som helhet samt i centralorterna. Samtliga kommuner bedömer att detta underskott på bostäder kommer att kvarstå även om tre år.

Bostadsmarknadsanalysen för Hallands län är en del i länsstyrelsens arbete med att lämna råd, information och underlag för kommunernas planering av bostadsförsörjningen.

Publikaton klicka här

Sociala kontrakt ökar

"Unga, äldre, nyanlända och de som behöver hjälp av socialtjänsten. Det är grupper som bostadsbristen slår hårt mot"
(Hem & Hyra)

Inga kommentarer: