< div id=”header ”>< / div>

fredag 27 oktober 2017

Oenig opposition i Varberg gör att majoriteten lätt får igenom sin budget !


Den 14 november ska budgeten tas i kommunfullmäktige i Varberg.

Huvudalternativet är ett förslag som tagits fram i samarbete mellan Alliansen och Miljöpartiet.

Socialdemokraterna¨, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har lagt fram sina motförslag i kommunstyrelsen.

I kommunfullmäktige är det redan klart med att Alliansen och MP får 31 röster absolut majoritet för sin budget fast de bara behöver 25 röster. MP och KD behöver inte ens vara närvarande.

Förklaringen heter en oenig opposition: S som vill höja skatten med 50 öre för att finansiera sina förslag kan på sin höjd få med sig Vänstern och SPI-välfärden på sin budget. Det är 24 mandat.

Lockbeten och profil är en satsning på fria bussresor för pensionärer 65+ och en kraftig satsning på äldreomsorgen.

Sverigedemokraterna som INTE vill höja skatten tänker blockera detta motförslag genom att lägga en egen budget. I sig innebär det inget hot mot majoritetens budget i kommunen mer än att MP och KD som sagt slipper närvara på kommunfullmäktige. De behöver inte använda sina stödröster för att Alliansen och MP:s budget ska gå igenom det fixar SD.

SD:s profilfråga är annars att de motsätter sig avtalet att lägga kommunala pengar på en eventuell tunnel. Något alla andra partier utom SD och SPI motsatt sig.

Att SD motsätter sig fler nyanlända är ingen överraskning men kostnaden uppstår först om tidigare inkomna nyanlända inte får någon inkomst efter de blir av med sin etableringsersättning. Dvs påverkar nyanlända marginellt den lokala budgeten som är planerade att komma 2018.

Hur diskussionen blir i fullmäktige återstår att se. Men M, C och L tillhör vinnarna deras budgetalternativ går lätt igenom och KD och MP kan sätta sig på läktaren och titta på.

Inga kommentarer: