< div id=”header ”>< / div>

fredag 2 juni 2017

Att ha socialt kontrakt i Varberg men kanske tvingas bo i husvagn !


Jag fick i uppgift att skicka en insändare vidare som ska publiceras i den lokala upplagan HN i Varberg. Jag funderade en stund och tänkte. Varför inte ta in den i min blogg också?

Insändare handlar om en person som har socialt kontrakt och berättar sin version av hur hen upplever det hela.

" ” Tak över huvudet ”

I Varberg finns det c.a sextio personer som har ett s.k. Socialt kontrakt upprättat mellan Varbergs kommun och ”Allmännyttan” Varbergs Bostads AB.

Nu tänker du läsare :- ” Vá tacksam för ditt tak”! I stora drag innebär detta kontrakt följande:-

. Tre besök i veckan av s.k. Bostödjare (I princip som i hemtjänsten olika personer o.ibland flera stycken samtidigt.) under första året,sedan två tillfällen andra året för att sedan,så länge du bor där en gång per vecka och nåde dig om du inte är tillgänglig när som...om de kommer alls,då det råder kommunikationsbrister ibland. Detta är egentligen för att kolla att du lever efter stadgade kriterier.

.Djur är uteslutet,om du inte gillar en liten plågad guldfisk i en skål.Ja du kan ju orsaka översvämning förstås!

.Inga inneboende tillåts,-inte ens ditt barn som är arb.sökande och ytterst tillfälligt bostadslös. Släng ut ”Barnet” på gatan”!

.Ingen livskamrat bör du ha,nej singel och ensam ska du va´.

.Glöm alla former av ändringar i ”hemmet” så att just du trivs.

.Varje halvår kommer Varbergs Bostads AB hem till dig för ”Stormöte” angående dina förehavanden samt ”journalföring”.

.Du ska söka efter ett annat tak under tiden.(som inte finns för såna som dig.).

.En månads uppsägning i bästa fall.

Nio år i Varbergs Bostadskö har jag stått bara för att bli av med den platsen.Under hela mitt vuxna liv har jag mestadels bott under ”deras tak” och alltid betalt hyrorna och det i tid.

Klagomål? Ja visst! Numera under detta tak delvis p.g.a. att jag blir mer och pressad och därmed obstinat.Det hela gör att jag har inga tillställningar,ingen radio,CD-spelande eller TV-ljud på,definitivt inte efter kl. 22.oo .Vågar knappt skramla med disken,än mindre prata eller diskutera då det är mycket lyhört.(Grann.anmärkn.)Skulder?Ja.Förekommande alkoholbruk? Ja,det händer ibland med oönskad konsekvens. Har dock genomfört behandlingar (frivilliga) med lyckade resultat,men är ändå för livet belagd med misstro och varningstriangel.

Detta skriver jag för att du läsare anser att det alltid finns ett ”aber” kring DOLD HEMLÖSHET.Snart föredrar jag ett riktigt fängelse framför mångårig ”husarrest”,ovärdig den värsta dissident.Fem år blir det!

Tack för orden.En 58-årig Varbergsfödd,trött f.d. Tandssköt. som Allmänyttan Varbergs Bost. och min älskade stad inte längre vill ha.

För övrigt tar jag tacksamt emot alla förslag till tak över huvudet,t.o.m. En möglig husvagn."

1 kommentar:

jeanette sa...

Fruktansvärt, inte konstigt att så många väljer ta sitt liv.
Helt klart att fängelse är mer värdigt än detta....