< div id=”header ”>< / div>

torsdag 11 maj 2017

Miljöpartiet borde slopa beteckningen rödgrön om det ska fortsätta vara ett etablissemangsparti !


Nästa år är det riksdagsval, och om utvecklingen fortsätter kan det bli det en rysare för Miljöpartiet. I Novus opinionsmätningar har Miljöpartiet fått resultat under fem procent sedan i slutet av förra året. Sedan valet har man tappat stort bland unga väljare

Miljöpartiet ligger och pendlar kring 4%-spärren i många mätningar och det ser ganska mörkt ut för miljöpartiet. Om det ska lyckas får väljarna uppfatta deras miljöpolitik som viktigare än "fotbojelösningar" och att de gör betydande avtryck i andra frågor än bara miljö.

Själv ser jag gärna att Miljöpartiet tvättar bort stämpeln "rödgrön" och istället framhäver grönt eller öppenhet för andra samarbetslösningar än att bara vara ett juniorparti till Socialdemokraterna.


Hur tänker Miljöpartiet göra i Halland

Tydlighet är vad väljarna kommer att kräva av mina före detta partikamrater i Halland. Det samarbetas sedan 25 år tillbaka i regionen i en majoritet med alliansen. I kommunerna har numera MP ett etablerat styre ihop med Alliansen i Halmstad.

I Varberg och Falkenberg styr MP ihop med alliansen sedan valet 2014 och samarbetet tycks fungera utmärkt. I Laholm lutar sig MP ihop med ett allianstyre.

Två kommuner avviker: Kungsbacka där MP verkar helt fristående och är inte med i något styre. Alliansen styr med stor majoritet. I Hylte är det blocköverskridande sedan S fick med sig Liberalerna i styret...och MP.

Riksdagen då? JO det finns en riksdagsledamot Agneta Börjesson från Kungsbacka som inte gör större väsen av sig men sitter med i konstitutionsutskottet och är ganska färglös.

Min analys: Miljöpartiet tappar väljare åt vänster och framförallt bland yngre väljare. Miljöpartiet sågs som förnyarna i det traditionellt borgerligt styrda Halland och dess kommuner. Men blir det ingen påfyllning utan det uppfattas som ett etablissemangsparti gäller det att gilla läget.

Traditionellt har MP varit ett vågmästarparti i vår del av landet med öppenhet för både vänster och höger för att få med så mycket grön politik som möjligt. I senaste valet 2014 framstod miljöpartister i Halland som ett maktparti att samarbeten inleddes för att hindra SD att få en vågmästarroll.

Idag när SD befäst sina positioner trots inre stridigheter sitter MP fast som ett makt- och etablissemangsparti. Jag är helt övertygad om att MP inte kommer att våga byta sida (allianstyre) om det inte blir så att det finns någon spricka i alliansen.


Miljöpartiet har ganska tydligt övergett profilfrågor och tävlar med liberalerna och KD att lokalt hitta profil i den borgerliga smeten i Halland. Inget av dessa partier ser ut att lyckas och de får finna sig i att bli underordnade det som de större partierna hittar på.

1 kommentar:

Lasse Ekstrand sa...

Mp spelat ut sin roll. Men Lille Fridolf och kompani har sitt på det torra. Den politiska kasten skyddar de sina.