< div id=”header ”>< / div>

söndag 14 maj 2017

Finns det förutsättningar för ett Varbergsparti ?


Mitt mål inför nästa val 2018 är att bryta två majoriteter i Varberg

1.) S och M bildar en majoritet de har tillsammans 34 mandat och kan göra upp över huvudet på samtliga partier i Varberg.

2) Alliansen och MP har styrande majoritet 31 mandat och MP har i stort sett köpt alliansens politik när de gick med trots att många hade föredragit annat styre. Dessutom har MP kompromissat bort i stort sett all grön politik för att få vara med i styret för att ett antal förtroendevalda ska få poster mer än innan då det fanns tekniskt samarbete med S i opposition.

När det gäller punkt 1 ligger centern närmast att få absolut majoritet ihop med S dock inte så stor som S och M har idag. Centern kan få kommunrådsposten om de lycka bli större än M och det bör inte vara helt omöjligt.

När det gäller punkt 2 så är i dagsläget SD det parti som går bäst bland oppositionen även om det gnisslar en del i leden.

Skulle ett nytt Varbergsparti kunna lyckas i Varberg?

För det första tror jag inte att ett sånt parti ska göra samma misstag som när SPI kom in 1998 etablera samarbete direkt i majoriteten dvs ihop med alliansen. Det bör isf ha en mer distanserad profil ev ett hängavtal med majoriten så deras parti hänger med samt mycket öppen för att inte binda upp sig vilket också MP gjort när de gått in i alliansamarbetet.

S kan vara bra att ev kunna samarbeta valtekniskt i opposition om det finns förutsättningar men S som det ser ut idag är opålitligt politiskt i Varberg att ha uppgörelser med. Rekommenderas inte och vad fick MP ut av dem i alla år i opposition?

Ett varbergsparti kan ta röster från båda blocken och bör ha en klar mittenprofil. Problemet blir hur ett sånt parti ska förhålla sig till SD? Jag menar att sakpolitiken är viktigare ön beröringsskräcken och bör ändå finnas med att kunna samtala med dvs jag har samma inställning som Anna-Kindberg Batra i frågan.

I Varberg så har M majoritet ihop inom Alliansen och MP redan men vad händer om denna majoritet spricker efter valet? När det finns oklar majoritet hur gör partierna då? Därför bör ett varbergsparti hålla öppet för alla eventualiteter vid en vågmästarposition.

Viktiga frågor i Varberg?


I alla viktiga större frågor av dignitet är i stort sett samtliga större partier överens och frågan är om de inte kan samlas i samma valstuga inför valet. Det skiljer intte mycket åt.

Ett lokalt inriktat parti har här alla chanser i vägen att skapa en profil. På vänsterkanten finns redan Kommunistiska Partiet i Varberg som gör en storsatsning för att få mandat i fullmäktige 2018.

Feministist Initiativ känns däremot svagare att utgöra något "hot" de väntar på en rikstrend som ska blåsa in dem i fullmäktige. Det känns heller inte som att de deltar i den lokala debatten.

Sverigedemokraterna däremot har ett behov att bredda sig och är skickliga på att fånga upp lokalt missnöje också. Frågan är bara hur många som stöds bort av deras hårdföra linje i ett antal specifika invandringsfrågor? De vill också ha en rak anknytning till rikspolitiken och det var så man ökade från 2 till 6 mandat i förra valet lokalt.

Det finns mycket att fundera på men de etablerade partierna har svårt med medlemsrekryteringen och har blivit allt mer professionaliserade med hel- och deltidspolitiker. Är man inte det blir man en gisslan i ett sånt parti med små möjligheter att påverka.

Inga kommentarer: