< div id=”header ”>< / div>

måndag 13 februari 2017

Vilset bland partierna och bara ett och halvt år till valet !


Om jag skulle vara partistrateg skulle jag inte vilja hålla socialdemokraterna i handen. S framstår som de stora förlorarna sedan valet 2014.

Om man ställer samman olika opinionsmätningar är S det parti som backat mest sedan valet. Nedan kan vi se hur olika partier backat och vilka som går framåt.

Sverigedemokraterna + 4,2%

SD har haft en framgångsvåg som saknar motstycke och de andra partierna verkat tagna på sängen. Inom SD finns en önskan om att bli legitimerade men också en tro att framgångsvågen fortsätter. Då gäller det framför allt att bli ett bredare parti och hitta frågor än enbart missnöje med invandring.

Moderaterna - 1,7 %

Moderaterna är det mesta andrahandsvalet hos resten av alliansen och SD och har potential. Det har dock varit oklart om AKB har den ledarställning som krävs för att samla alliansen och SD som stödtrupp. Samtidigt finns de typ Odenberg som hellre ser en storkoalition mellan S och M om "röran fortsätter".

Liberalerna -0,5 %


Med Jan Björklund kvar vid rodret tycks inga större förändringar ske.

Kristdemokraterna - 1,3%

Om alliansen ska överleva krävs att KD håller sig över riksdagsspärren men frågan är om det finns en allians om de inte kan ena sig inför höstens budget?

Centern + 4%

Annie Lööf har framgångsvind men på bekostnad av andra allianspartier. Kortsiktigt är C vinnare men frågan är om det håller fram till valet? Av taktiska skäl ska inte regeringen fällas och utlösa en regeringskris med risk för nyval men att inte vilja ha en gemensam alliansbudget före valet är inte säkert att det gynnar C.

Socialdemokraterna - 3,7 %

S har ett guldläge. Regeringsbildare och en splittrad allians. Men enda hållet är inte den egna politiken utan att göra upp med andra på deras villkor. Det har S lyckats med bra hitills men framgång i opinionen för andra partier kommer att sätta press på S.

Miljöpartiet - 1,9 %

Miljöpartiet fortsätter att hävda att det är i regeringen de kan påverka. Det har medfört stort medlemstapp och frågan är om partiet kan kallas grönt längre? MP:s svaga medlemsorganisation och att sätta MAKT framför IDEOLOGI kommer att göra MP till ett ständigt krisparti så länge de hävdar att de är med och styr.

Vänsterpartiet + 1,7 %

V har dubbla roller. Oppositionsparti men maktparti vad gäller budgeten.Utan V ingen rödgrön budget men deras oppositionsroll är svår då de samtidigt stöttar regeringen som å andra sidan gärna vill göra blocköverskridande överenskommelser.

Feministiskt Initiativ - 1,1 %

F! finns i skymundan men ändå det största partiet utanför riksdagen. Klart rödgrönt parti som måste kämpa hårt för att klara av att både synas och höras. Kan överraska i valet 2018 och trivs bäst i rödgröna styren.

Inga kommentarer: