< div id=”header ”>< / div>

lördag 4 februari 2017

Klimatlagen - semestra utomlands, importera jordbruksprodukter och köp prylar från utlandet så minskar vi våra inhemska utsläpp !


Jag försöker sätta mig in i det här med klimat. Det ska ju stiftas en klimatlag som ingen ska komma undan.

Till min hjälp har jag Supermiljöbloggen som påstår att Sveriges utsläpp av växthusgaser ökar. Ökningen av utsläpp kommer från el-, gas och värmeverk, transportbranschen och tillverkningsindustrin.

Åtgärder för klimatminskningar har sedan 1990 minskat med 25% fram till 2015. Jaha?

"Utsläppen har minskat med 25 procent mellan 1990 och 2015. Framförallt har uppvärmning av bostäder och lokaler, samt industrin och avfallsdeponier bidragit till utsläppsminskningen. Även konjunkturen och vädret påverkar utsläppstrenden."

För att bli ännu klokare vad som gäller tar jag till den notoriske gröne kritikern Birger Schlaug för att få ett grepp om det hela. Han skriver i sin blogg om klimatlagen här. "Lägg därtill att det kan gå med klimatlagen som med de gröna nyckeltalen. Stolta deklarationer när de införs, sedan kommer vardagen och till slut försvinner alltihopa ut i intet".

Jo spännande spännande men det som är intressant är vad som inte förs med i klimatstatistiken. Hur politiker själva använder instrumenten för att visa. Vi är iaf bäst , men de andra gör inte vad ska , men vi ligger i alla fall före. Det måste väl vara ekologiska avtryck per capita där vi ligger bra steget före?

"Först några fakta om läget: (ur Birger Schlaugs blogg)

•Det skrivs att utsläppen av växthusgaser i Sverige ska minska med 85 procent jämfört med 1990 års nivå till 2045. Då är det bra att veta att utsläppen i Sverige redan var 25 procent lägre 2015 än de var 1990.
•Trots det har de svenska utsläppen snarare ökat... när man ser till vår konsumtion.
Det är nämligen så att i takt med att vi blivit rikare så vi kan flyga till Thailand istället för att ta mopeden till faster Anna i Säffle så minskar våra utsläpp i Sverige. Utrikesflyg räknas inte in i statistiken.
•Det är också så att i takt med att vi lägger ner jordbruket och importerar mer kött från Danmark, Polen och andra länder så minskar våra utsläpp i statistiken trots att de inte alls minskar...
Konsumerar vi prylar i allt snabbare takt så minskar våra utsläpp bara prylarna tillverkas i något annat land.
Ska vi klara klimatlagen så kan vi således flyga utomlands mer än semestra inom landet, lägga ner jordbruket och sluta köpa grejer som tillverkas i Sverige - för att istället med gott samvete skita ner i andra länder genom vår konsumtion.
•Vi lurar oss själva, men inte planeten.
•Det är liksom grunden i klimatlagen. Som gör att målen är uppnåbara."

Det är val 2018 och det är långt till 2045 alltså lär klimatfrågan inte bli någon valfråga för klimatlagen ska ingen komma undan. Inte ens nästa regering hur den nu kommer att se ut?

Inga kommentarer: