< div id=”header ”>< / div>

lördag 22 oktober 2016

CETA-avtalet borde diskuterats mer demokratiskt men i Sverige är frihandel politisk norm och en icke-fråga !


Många är nog förundrade över hur gröna gruppen kan vara MOT handelsavtalet i EU-parlamentet CETA medan riksdagsgruppens majoritet (undantag fyra ledamöter) i MP är FÖR.

" Miljöpartiet tycker helt klart att det här är ett problematiskt avtal. Det är inget snack om det. I EU är vi fria, men i Sverige agerare vi i ett politiskt sammanhang där det finns en enorm majoritet för detta frihandelsavtal, säger Max Andersson som kommentar till att Miljöpartiet inte motsätter sig detta på hemmaplan"

"I Sverige är gruppledaren i riksdagen, Jonas Eriksson (MP), ansvarig för Miljöpartiet när det gäller handelspolitiken. När vi talar med honom tycker han att det inte alls är konstigt att partiets egna EU-parlamentariker går emot regeringens, och därigenom Miljöpartiets linje i den här frågan.

– Det är inte konstigt. De olika parlamenten har olika ansvar för politiken. Visst är många miljöpartister oroliga, men vi driver nu på nationellt för att göra en bra konsekvensanalys av avtalet, säger Jonas Eriksson till SVT."

Går man sedan till det parlament Valllonien som stoppat CETA-avtalet (tillfälligt?) så blir det ännu rörigare tror jag.
"Enligt talmannen André Antoine i det vallonska parlamentet så handlar det om att lära sig hur det politiska systemet är uppbyggt i Belgien med regioner som har ett stort självbestämmande, som just Vallonien."

Ser vi då till vad Birger Schlaug skriver i sin blogg vet jag inte om många blivit klokare men jag skulle tro att det varit mycket snävt med debatten för innehållet i avtalet är snårigt och ingen öppen eller inre debatt tycks hållits i frågan.

"Den svenska självbilden är att vi har en livlig och bred politisk debatt i vårt land. Det är en mycket falsk bild. Få länder har så smalt debattutrymme när det gäller synen på frihandel. Få länder domineras av vänster och högeretablissemang - och numera även grönt parlamentariskt etablissemang - som till den milda grad som i Sverige är enögt när det gäller synen på frihandel. Läs gärna mer här!"

Det var först när jag klickade in på länken som Birger Schlaug hänvisade till som även jag blev lite klokare.

Inga kommentarer: