< div id=”header ”>< / div>

söndag 14 augusti 2016

Hur kryssade miljöpartisterna i Halland när det gällde riksdagslistan i valet 2014?


För skojs skull gjorde jag en pejling hur starkt stöd egentligen AGNETA BÖRJESSON (MP) har i min valkrets då kryssrösterna ändå indikerar lite hur detta slår.

Oftast är ju en SÄKER plats som etta på listan att just den kandidaten får MANDATET om valet går bra. Internt är det oftast en komplicerad procedur att vaska fram namn och ett beslutande möte som avgör listorna eller listan. De efterföljande kandidaterna är oftast utfyllnad och har inte så mycket med rikspolitiken att göra när valet väl är över även om de blir ersättare.

I Kungsbacka tycks Agneta B ha ett mycket starkt stöd bland de egna.

I Varberg var Stefan Edlund den mest kryssade miljöpartisten på RIKSDAGSLISTAN.

I Falkenberg blev Rikard Allvin mest kryssad.

I Halmstad blev det Maria Söderberg som fick mest kryss.

I Hylte ja Rickard Allvin även om kryssrösterna var få.

I Laholm var det Lena Angviken som knep mesta kryssen.

Förmodar att väljarna förutom i kommunerna kommer att ha svårt idag att ens identifiera VEM som sitter för miljöpartiet i riksdagen från Hallands valkrets. Ännu svårare vilka som "utmanade" eller ska vi hellre säga agerade "hjälpryttare" ?

Om man som riksdagsledamot vill förankra sig om stöd i den valkrets som man befinner sig i kan man förlita sig på dels att den interna splittringen gynnar kandidat nr 1 på en lista. Att väljarens makt att förändra listan är förhållandevis litet i ett parti typ Miljöpartiet där väljaren är nöjd med partiets utformning av listan men gärna markerar någon lokal kandidat där ortsnamnet finns med.

Förmodar att fantasin i Miljöpartiet i Halland är ganska lite förändringsbenägen att vilja förändra gällande topp-placeringen. Om vi undantar Rikard Allvin som är EU-stationerad är de mest kryssade kandidaterna i övrigt sådana som samarbetar intimt ihop med alliansen på de lägre nivåerna just nu.

Inga kommentarer: