< div id=”header ”>< / div>

fredag 3 juni 2016

SCB mäter partier men jag ser det från mitt perspektiv !


På grund av vilka som frågats kan SCB:s underlag slå lite olika vad gäller partisympatier. Det allra bästa är poll and polls där man kan se olika trender sammanställd med olika undersökningar under tid. Dock är SCB intressant då den går på djupet och det görs mer analyser var partierna har sina styrkor liksom sina svagheter i väljarkåren.

Genom att kolla upp trender får man också en förståelse över viss missnöje eller visst hybris för den delen

Enligt SCB kan Miljöpartister i Stockholm stad ta det relativt lugnt fortsätta dricka sin caffe latte i solskenet med sina 10,6 % och skryta med vi är ändå tredje största parti. Medan miljöpartister i Stockholms län gnäller högljutt att nu är det kris och inkasserar 4,1 % i senaste undersökningen.

För övrigt har KD inte mycket att glädja sig mer än i bibelfästet Jönköpings län där de har 8,7 % och kan lugnt gå i kyrkan och be om att de får stödröster från M den dagen det blir val. För övrigt är Jönköping en katastrof för miljöpartister bara 2,7 %.

Markanta uppgångar i SCB sett till de senaste två åren har SD. Bortförklaringar som att ingen kunde förutsett flyktingströmmen hjälper inte. Det var integrationspolitiken som saknades vilket vi ser nu som är bidragande till SD:s uppgång och maktlystna MP:s tillbakagång.

I MP-fästet Malmö kommun har MP halverats och stannar på 5,3 % å andra sidan har ett flyktingvänligt parti som V fördubblats och skulle bli tredje största parti med 15,2 %. I övriga Skåne och i Halland är V relativt svaga och utmärker sig starkt för att vara enbart ett storstadsparti. PÅ Skånes landsbygd och kringorter är också SD som allra starkast.

Vad gäller MP har det hyfsade siffror i hela Skåne men i Hallands sjunker det för att nå toppen i MP-fästet Göteborg på 9,9 % vilket jag vet smittar av sig på Kungsbacka som förmodligen håller uppe MP:s siffror i regionen.

Halland för övrigt har blivit ett riktigt S-fäste med 38,7 % där känns V i stort sett utrotat och i fyra kustkommuner samarbetar MP med alliansen utom i Hylte där ´det är blocköverskridande, S är i Halland ett äkta oppositionsparti vilket drar ner SD som gärna kallar sig det men som ligger bra nära alliansen i grunduppfattningar.

Jag ger mig inte in på resten av landet mer än att göra en grov bedömning att det finns lite att jobba med för partierna framöver. Det finns klara skillnader och detta är bara en bit jag utläser här. Jag har för övrigt dålig inblick överallt och ser väldigt stora avvikelser från enskilda partier regionalt. Dessutom pågår ju vild diskussion om regionindelningar vilket kan ha skapat turbulens också.

I vilket fall som helst är det inte caffe latte-folket på Söder som behöver oroa sig mest. Det bör andra göra ute i landet och det gör de. Nästa SCB i november kommer att vara träffsäkrare hur partierna står inför valet 2018 om KD lyckas resa sig, om regeringspartierna fått skjuts, om alliansen formerat sig och om V och SD kan bibehålla sin mer rena oppositionsroll.

Inga kommentarer: