< div id=”header ”>< / div>

tisdag 8 mars 2016

Tre tyska delstatsval superintressanta söndag 13 mars 2016 !

Tre delstatsval i Tyskland hålls den 13 mars och bevakningen från mediakåren är obefintlig trots att det bör ha betydelse för politiken i stort då vi efterapar så mycket som möjligt från Tyskland i övrigt. Nedan hur opinionsläget ser ut i de tre delstater som är aktuella.

Remarkabelt i tysk politik är att här regerar man i stabila majoriteter helst. Det vanligaste är storkoalitionen som också sitter i regering CDU/CSU och SPD. På delstatsnivå är det mer spännande om det inte blir så. Här har det nya AfD vuxit fram motsvarigheten till svenska SD. Tyskland har kanske haft det stabilaste partisystemet i norra Europa och inte haft några "missnöjespartier" med om vi inte räknar Die Linke dit. Nu begåvas Tyskland med ett parti som antagligen röner samma framgångar som SD haft i Sverige. Orsaken vet v:: flyktingfrågan.

Noteras ska också den tyska vänsterns ställning i gamla DDR här Sachsen-Anhalt där också AfD verkar växa sig starka. Ur grön synvinkel är delstaten Barden-Würtenberg extra intressant där Die Grünen har regeringsansvar ihop med SPD nu på allvar utmanar CDU som största parti. Var är ni Miljöpartiet ska ni inte dit på studiebesök? Nej ni har fullt upp hemma i Sverige.Inga kommentarer: