< div id=”header ”>< / div>

måndag 12 januari 2015

Överskuldsatta ökar hos kronofogden trots att många fått skuldsanering !Överskuldsatta blir allt fler. Själv har jag turen att befinna mig i ingenmanslandet dvs har beviljats skuldsanering då jag inte räknar med att kunna betala skulderna under överskådlig tid.

Det första man bör göra är att ta kontakt med en skuldrådgivare det gjorde jag och vi gick igenom situationen i ett halvår innan jag skickade ansökan om skuldsanering.

Skuldsanering ges inte med automatik men ett gott råd är att ändå ta den hjälpen. Jag har hela tiden fått veta att det är mitt fel, det är mitt ansvar under alla år. Det är du själv som är orsaken.

I min sits att tillhöra de 100.000 som har skulder som man inte kan betala är jag inte ensam men det finns orsaker till skulder: arbetslöshet, skilsmässor och sjukdom. Ingenting är alltid lätt för individen att förutse och samhället har tagit alltför lätt att vara till hjälp vid kriser.

I vårt samhälle med ständig tillväxt är det de friska människorna det ska satsas på, de med utbildning som får jobb, de som undvikit trassliga förhållanden som klarar sig bäst.

Ju äldre du blir desto lättare bör det vara att få skuldsanering men ju svårare att få jobbet som klarar av att betala skulden. Att gå med en ständig skamkänsla i kroppen när man inte är värd ens eget kontrakt i kommunens bostadsbolag är svår.

Många vill inget hellre än att komma ut ur skuldfällan, medan andra har gett upp då de inte ser det realistiskt att komma tillbaka. I den politiska världen finns inga skulder. Där finns bara jobbskatteavdrag, bidrag som ska höjas men inget HUR man ska satsa på de som är mest skuldsatta.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej! Jag jobbar på Plus på SVT, och vi vill göra ett inslag om överskuldsatta. Du får gärna höra av dig till mig om du vill, så kan jag berätta mer.