< div id=”header ”>< / div>

torsdag 18 september 2014

Vad har alliansen att erbjuda MP i Varberg i majoritet?

Alliansen+MP är störst i VARBERG. Det innebär MAJORITET. Hur gick det med S ambitioner att slå hål på alliansen då? DE skulle brytas upp i atomer och centern och också folkpartiet skulle ledigt följa med S i DERAS koalition?

Konstaterar att i alliansen finns ett parti som gjort ett bra resultat: centern. De har med sina sju mandat en stark ställning som tredje största parti och blir inte att leka med framöver.

I det rödgröna "blocket" gjorde samtliga partier ett hyfsat val och gick framåt röstmässigt men inte i mandat. MEN rödgrönt klarade inte av uppgiften att bli större än alliansen om vi räknar bort partier som inte tillhör blocken: SD och SPI (tunnelmotståndarna).

Att Miljöpartiet kan gå över ifall alliansen håller ihop beror mycket på just att S sagt sig jaga partier för att få ihop en majoritet. Sannolikt då sträva efter att hålla såväl "rödgröna" som V och MP UTANFÖR.

Jag tror inte S har några högre tankar om miljöpartiet i så fall skulle de gjort mer efter att under åtta år haft dem inom sina väggar. Det parti som de själva sätter närmast är Vänsterpartiet. De lät t.o.m MP offra en given plats efter 2010-års val till V utan att själva "bjuda" på en insynsplats i den största nämnden: Barn- och utbildningsnämnden.

Det blir då intressant vad kan en decimerad allians erbjuda istället. Alliansen å andra sidan har uppträtt oerhört stöddigt och inte alls samarbetsvilligt med sin ABSOLUTA majoritet. De har helt enkelt varit maktfullkomliga i synnerhet moderaterna.

Miljöpartiet har riktat våldsamt motstånd främst mot moderaterna i barn- och utbildningsnämnden i somras när de begärde förtroende att fortsätta sin framgångsrika väg. Jo men då vill det sig att det är mer grönt inslag på den vägen än en moderatdominerad allians.

Vad gäller de mindre partierna i alliansen folkpartiet och KD har de inte haft mycket profil men är samarbetsvilliga partier som kan kompromissa. Centern med betoning på landsbygden har i Varberg en mycket tydligare grönare profil än jag uppfattat deras regeringsparti. Det finns knäckfrågor som skiljer MP och C men det är oftast av en natur som har med rikspolitiken att göra.

I en fråga som kan dyka upp är inställningen till NY kärnkraft där jag vet att centern ryser ragg men där de andra borgerliga partierna säger ja och amen utan att invänta samrådet. Där tror jag MP och C har en gemensam bas att kunna samarbeta mot att detta kommer till stånd. Jag litar inte dugg på S där jag vet finns kärnkraftsvänner som gärna säger ja tack av sysselsättningsskäl.

Inga kommentarer: