< div id=”header ”>< / div>

onsdag 13 augusti 2014

Sverige behöver en ny regering som inte förlitar sig på Sverigedemokraterna!

Ulf Bjereld har en blogg om vilken typ av regering det blir efter valet och vilka som ingår. Jag vill spä med ytterligare spekulationer.

1. Det blir en NY regering.Dvs Alliansen är körda i botten och inte regeringsdugliga.En försvagad allians + ett stärkt SD i valet är inte gångbart.

2. Det blir STEFAN LÖFVEN som får uppdraget att bilda regering oavsett hur det går för S eftersom de blir största parti.

3. Det blir en MINORITETSREGERING där S sannolikt får förhandla ihop sig med i första hand MILJÖPARTIET. Inte helt lätt men tillräckligt svårt för att inte dra in andra i regeringsspelet.

4. Miljöpartiet KRÄVER regeringssamverkan för att över huvud taget släppa fram STEFAN LÖFVEN och det vore uteslutet att en regering S bildas utan stöd från MP som sannolikt gör ett bättre val än 2010.

5. Rödgrön majoritet eller SD som vågmästare är en delikatessfråga? Idag är rödgrönt som helhet klart större än alliansen i varje opiunionsmätning. Till skillnad från förra valet finns inget uttalat valmanifest från de rödgröna partierna. Dessa går fram var för sig och är fria att agera som de vill efter valet.

6. Både S och MP vill frigöra beslut utifrån dagens blockpolitik varför uppgörelser kan se ut på olika sätt men tyngdpunkten kommer att ligga i vänster-mitten inte som idag i en högerallians som förlitar sig på Sverigedemokraterna.

1 kommentar:

markperspektiv sa...

Det intressanta är V:s agerande?
-V är mer ideologiskt tydligt än S och MP om vinst i välfärden och fria skolvalet. Många vänstersossar röstar V i protest för att driva S vänsterut.
-S vet om detta men släpper aldrig in V i regeringen av historiska skäl utan erbjuder valteknisk samverkan.
-V kommer sannolikt tacka nej för de spelar högt stärka av opinionsframgångar och valresultatet? De sätter hårt mot hårt regeringsmedverkan eller inget.
-S vet att V ändå inte kommer rösta ned dom utan låta en minoritetsregering gå igenom.
-S kommer inte acceptera ultimatum från V utan i varje förhandling som kärvar kommer de göra upp med C eller FP.
-Så om V vägrar en lös samverkan för de kräver ministerposter kan de själva bidra till att C och FP istället får större inflytande. givetvis inte direkt efter valet för FP kommer nog byta partiledning först men efter ett år.