< div id=”header ”>< / div>

torsdag 14 augusti 2014

Kärnkraften en energikälla på väg mot pension!

Ny kärnkraft -eller? Ja en debatt om detta är på Campus i Varberg den 21 augusti .
Ringhals vill ju säkra mark för fortsatt kärnkraftsproduktion.

I dag är Ringhals 1, som är en kokvattenreaktor, 38 år (1976). Ringhals 2 är en tryckvattenreaktor och 39 år (1975) i år. Ringhals 3 är bägge tryckvattenreaktorer och 32 år respektive 30 år. Dagens årsproduktion från de fyra reaktorerna uppgår i medeltal till dryga 26 terawattimmar. Summan motsvarar runt 18 procent av den årliga svenska elproduktionen.

Det är ingen brådska att egentligen bygga nytt beslut behöver inte tas än men det brådskar att bestämma sig hur mycket som ska underhållas för att hålla de redan befintliga reaktorerna i drift.

Det är Ringhals 1 eller Ringhals 2 som lär bli de reaktorer som först tas ur drift.Inte av politiska skäl utan för att det blir för dyrt och svårt för att få nya tillstånd för fortsatt drift. Det är Strålskyddsmyndigheten som avgör.

En viktig passus är att inte ens de ansvariga för nya verk är begeistrade att gå ut med OM det behövs byggas nya kärnkraftverk.Det måste vara väldigt säkrade beslut som fattas som ska passera olika instanser. Då kanske kärnkraften är en "fossil" jmfrt med andra alternativ.

Inga kommentarer: