< div id=”header ”>< / div>

tisdag 13 maj 2014

Rösta efter övertygelse och låt inga andra påverka ditt val !

För oss valnördar så är valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson måste att följa. Tillfälligheter styr men vissa fakta och trender går alltid att få fram. I EP-valet handlar det om 20 platser som tilldelats Sverige och de tas utifrån hur mandaten faller.

Skulle tippa att Marita, Olle, Gunnar och Isabella lär vara ganska självskrivna.Det som är intressant är de andra. Att KRYSSA innebär ju att man vill förstärka en persons placering på listan och den personens MAKT. Det kan an leka med själv här genom en valsimulator.

Partierna och media lägger onödigt stor vikt vid självskrivna kandidater och glömmer ofta de som kämpar i det tysta. De som faktiskt kan höja valdeltagandet som ger legitimitet åt de sedan valda. Utan dem blir vi värre än en del av Ukraina eller Ryssland med kända problem.

Demokrati anses självklart likadant rätten att få ta ställning till och val av olika partier och kandidater. Men märker att när väl listorna är fastställda är det partier och media som tar över. Egentligen är alla partier och kandidater lika mycket värda. Men då ska förstoringsglas och förminskandet tas fram.

Kommande mätningar i slutspurten av EP-valet kommer antingen att bekräfta eller dementera det vi redan vet. Det är här mobiliseringen kommer in. Val av parti, att rösta eller inte, att kryssa någon kandidat. Jag har efter mycket noga övervägande bestämt mig. Jag kommer inte att ändra mig. Sedan får valutgången visa om vi blir fler som tänker som jag.Men de som inte röstar alls har gjort min röst mer värd än den annars skulle varit.

Inga kommentarer: