< div id=”header ”>< / div>

måndag 24 februari 2014

Tunnelfrågan problemfråga i Varberg men alliansen har bollen!

Möjligt samarbetsparti i styret av Varberg
Då har politikerveckan startat för mig i Varberg. Jag har en debattartikel i HN där jag tar upp flera olika saker: 1) Jag står fast vid tunnelbeslutet att det ska byggas en tågtunnel i Varberg 2) att det demokratiska underskottet medför att jag föreslår  medborgarförslag införs (kf-ärende 25/2) så medborgarna kan lägga motioner liknande förtroendevalda 3) att kv Renen saneras .

Det finns de som vill riva upp beslutet och avtalet gällande tunnel men nu är det så långt gånget att de flesta partier som kan tänkas bilda majoritet står fast vid beslutet. Självklart vill SD skära pipor i vassen och ta över SPI:s roll som tunnelmotståndare och en svag allians kan ju tänkas bilda majoritet med dem.

Nu har SPI suttit ihop med alliansen mellan 1998-2006 då partiet hängdes av och fördröjt genomförandet. Kanske borde MP ingått istället för SPI då kanske det borde varit mer fart i tunnelfrågan. S som ursprungligen stått för förslaget har hela tiden stått fast.

I dagsläget är det oklart om en röst på alliansen är en röst för tunnel då närmaste partner för en majoritet är SD. Men med tanke på opinionssiffror som råder kan det också bli rödgrönt styre. Möjligen i minoritet. Jana Nilsson har säkert inget emot att styra om han har MP att hålla i handen och med ett stabilare V som alla går fram i valet.

När MP bytte sida 1994 då jag var med alliansen 1991-1994 var en av anledningarna att som Kaj Berntsson (S) uttryckte det INTE att metallaren Pierre Ringborg hittat hem utan tre partier som gått fram vilket då gick lättare att kunna samarbeta. Idag befinner sig två partier inom alliansen liknande skede som då C och KD har stora svårigheter. Men jag skulle inte utesluta ett allians-samarbete heller om de är TYDLIGA att de hellre vill se MP som samarbetspartner än SD. Det återstår att se. DE kanske hellre väljer att lämna över till rödgrönt frivilligt

Inga kommentarer: