< div id=”header ”>< / div>

torsdag 30 januari 2014

LRF-protesten i Nyköping ett jippo som i varje fall inte stoppar att fler väljer ekologiskt!

LRF bjöd på hamburgare i Nyköping utanför en skola under den köttfria dagen. Vilken religion som inte är ko eller gris som protesten mest riktas mot framgick inte mer än att vegetarianerna kände sig kränkta.Protesten skulle iaf skapa debatt om köttproduktion och arbetstillfällen och inte i sig vara konsumentinriktat.

Ja förr var det näringsvärdet som skulle upprätthållas inte om det var fläsk eller pannkaka som åts.Sedan har ju den 40%-iga ökningen mest bestått av importerat kött och då kan "protesten" slå tillbaka för LRF:s producenter vill väl sälja på export också?

I vilket fall som helst finns en skjuts att andelen i försäljningen ekologisk mat ökar och i det omfånget finns både kött och grönsaker. KRAV är nöjda. Det framgår inte om LRF är det men det tar tid att få mark omvandlad till kravmärkt, öka utbudet till acceptebla nivåer men i detta fallet finns hela världsmarknaden att utgå ifrån. Prisfrågan är känslig liksom placering i butiker, kommuners vilja att ha ekologiska mål samt som vanligt tilllgång och efterfrågan vad gäller säsong.

Vad gäller ekologiskt brukar LRF plädera för närproducerat men sköter man det rätt behöver det inte stå i motsats.Dock har ju hela jordbrukskoncernen blivit alltmer internationell och ursprungsmärkning har blivit extra viktigt och i vilka inköpsled och butiker produkten inhandlas. Vi ska nog vara glada att denna gången stod inte MAX för protesten. Det hade uppfattats som partiprogranda ett valår att varna för S och V-styre.

Inga kommentarer: