< div id=”header ”>< / div>

fredag 25 oktober 2013

Vad återstår när tårtan ätits upp annat än kaksmulor för dem som vill ha ett bättre grundskydd?

Läser Gunvor G Ericson (MP) tillika gruppledare i riksdagen och även ledamot av socialförsäkringsutskottets beskrivning var egentligen MP står i frågan om socialförsäkringar och försörjningsstöd. 
Från att en gång varit ett parti som förordat någon form av medborgarlön med en basal grundtrygghet handlar det nu om kompromisser att samordna olika system, lyfta golv såväl som tak, en dörr in och att lyfta in grupper som idag saknar försäkringsskydd.

Det handlar om stora pengar och i första hand hitta gångbara principer att nå överenskommelse kring. Idag räcker det inte att höja a-kasse och sjukpenningnivåer liksom förbättringar i föräldraförsäkringen om stora grupper uppbär sin försörjning via försörjningsstöd som uppbärs i kommunerna. Det räcker då inte med en jobbstimulans från 1 juli där 25% undantas från kvittning i systemet. Det blir ändå fel nånstans.

Ska vi dessutom lägga till alla med en skuldsättning som blir allt svårare för dem med studieskulder som blir en form av extraskatt när inget direkt löper så blir olyckan total. I dagens samhälle KRÄVS utbildning och skolning och många är vi som satt oss i skolbänken i vuxen ålder och fräschat upp våra kunskaper "till ingen nytta". Jobben finns inte där och andra yngre förmågor tränger på och vill in medan äldre har krav att de får inte ta sig ut.

Vad som är intressant Gunvor G:s upplägg är vem man tänker kompromissa ihop sig med och om inte S hinner före som har en hel fackföreningsrörelse som kräver att partiet nu genomför förbättringar för deras a-kassor bara ett krav av många. Alliansen har ju "moderniserat" så till vida att facket ges ett större ansvar att täcka upp det som inte staten garanterar. De som hamnar utanför- många är inte med i facket får klara sig bäst de vill.

Nu är det inte socialförsäkringar och grundskydd som Fridolins tårta bestod av utan skola och klimat. Möjligen får Gunvor G gå en runda i sitt eget parti om det finns några korvören över till förbättringar i välfärdssystemet sedan detta fått sitt. I övrigt ska det sedan kompromissas med de partier som inte vill återställa jobbskatteavdragen. Frågan är om det blir något över till något alls då?

I senaste turen där man ändå lyckades pressa regeringen på en budgetfråga schabblades det. Kan vi lita på de partier Gunvor G vill samarbeta med? Hur stabilt är det även om ett parti som SD ställer upp och om det istället för jobbskatteavdrag hade varit en punkt som gällt socialförsäkringar/försörjningsstöd om"kompromissens princip" gäller? Nej Gunvor G vi har inga garantier för någonting sedan tårtan ätits upp, några sitter nöjda och mätta så är det ändå kaksmulor som återstår för dem du vill se förbättringar för de som inget har.

Inga kommentarer: