< div id=”header ”>< / div>

lördag 5 oktober 2013

S+MP har chansen att bilda jobb- och klimatallians men tar de den?

Lugnt på ytan i skogen
Det finns näringslivstoppar som inser klimatarbetet. För "klimatministern" Lena Ek handlar det mer om uppdelning i ansvarsområden i regering (senast Ekots lördagsintervjun). För gemene man andra vardagsnära problem kanske om jobben och för MP "klimatpartiet" att ta täten och visa var skåpet ska stå.

Det är klart att för MP är häftigt att bredda sig och visa sig som sprättparti på populära områden men när 70 öre i bensinskattehöjning kommer upp för att genomföra en del i den nödvändiga omställningen verkar det som MP inte räcker till. Jag skulle gå ännu hårdare fram men så är det här att pressa fram ett regeringsalternativ till alliansen och där har både S+MP ett ansvar att inte ligga för långt ifrån varandra.

Det finns en motsättning att vara fundamentalistisk grön och se att det barkar åt helvete och en realistisk sida där man måste kunna matte och hitta minsta gemensamma nämnare om det ska bli något gjort. Problemet tidigare har varit den fundamentalistiska sidan av de gröna. Att krav varit så orimliga att ingen tar det på allvar politiskt.Nu verkar det som MP är så slätstrukna att den lättaste vägen är att bara följa opinionsmätningar och se att vips kan S+MP bilda regering utan att prata om stötestenarna för att kunna bilda en sådan och syna fram till valdagen.

Jag kan nämna flera områden där det skiljer allt ifrån vapenexporten, JAS-plan, socialförsäkringar, kärnkraften, gruvdriften, EU-pos/neg, jobb kontra miljö. Dock har ju S regerat ensam med MP som stödparti 1994-2006 så där finns inga problem alls för S bara för MP att välja vilka frågor som man ska sälja bort för att själva ingå i en regering. S vill regera till varje pris och förutom jobbskatteavdrag och bolagsskatt är man säkert beredd att lämpa mer barlast över bord för att ockupera regeringsmakten. Inte ens MP hänger med riktigt i den högersvängen och riskerar att än en gång hamna i "stödpartibätet" ihop med V..

Inga kommentarer: