< div id=”header ”>< / div>

torsdag 24 oktober 2013

Budgetförutsättningar antagna i Varberg -nästa anhalt kommunstyrelsen då kommer politiken !

Läser budgetförutsättningar för Varberg som politisk lekman och budgeten ska tas i kommunfullmäktige den 19 november och frågan är vad som är intressant att delge för "allmänheten"? En kommun är en enda stor koncern där många olika faktorer måste beaktas.Inte helt lätt att sovra i underlaget om man som jag inte sitter med i en nämnd utan "bara" i kommunfullmäktige.

Om den största delen av intäkter att skatteintäkter 66% så består en hel del av kommunal skatteujämning 16% där det är bidrag och avgifter som fördelas mellan landets kommuner. Löneökningar och sysselsättningsnivå annat som påverkar skatteunderlaget ska beräknas. Demografi antalet äldre resp yngre i förhållande till förvärvsarbetande. Pensionsavsättningar och interntransaktioner. Detta utgör sedan det faktiska underlaget som förutsätter en budget som ska gå till investeringar och drift.

God ekonomisk hushållning med balanskrav är en grund och mätvärden finns i soliditet och likviditet som ger indikationer för att kunna göra jämförelser hur åtaganden ska klaras. Förmodar att de flesta som sedan beslutar i kommunfullmäktige inte har en aning om hur allt hänger ihop om inte ekonomidirektören haft möte med dem innan. Ett antal sitter i nämnder och styrelser och tar där hänsyn till sin specifika enhet utifrån målbeskrivningar och verksamhetsmål men som kf-ledamot måste se till helheten.

Vad som sedan blir "politik" avgörs i kommunstyrelsen (se ärende 25) där oppositionen för Varbergs del: socialdemokrater och miljöpartister i första hand att kunna lägga synpunkter. Budgetunderlaget från KsAu går i första hand ut till de beslutande där. Från KsAU som också utgör budgetberedning har S meddelat att de inte deltar i det beslutet utan håller på hanen. Som politisk amatör men ändå bevandrad i ekonomi kommer jag att återkomma i kommande blogg om vad som sker fram till kommunfullmäktige där budgeten slutligen ska antas 16 november under klang och jubel då det är ett öppet möte som sänds på webben.

Inga kommentarer: