< div id=”header ”>< / div>

söndag 28 juli 2013

Valberedande inför val världens mest otacksamma uppgift!

Läser en lokal ledare i HN att partierna har ansvar vilka de nominerar. Vilket mig osökt kommer in på det mest otacksamma och jobbiga arbete som står inför ett val: att ingå i en valberedning.

Denna gången finns fyra nivåer att få ihop folk till listor 2014. Vad jag sett under sommaren är det få som sitter i en valberedning och direkt förklarar vad de vill ha ut av detta. Ja namn är det viktiga och att den nominerade är tillfrågad. Sedan tillkommer kraven efter hand. Att man är beredd att ge en presentation, vem man är, vilka politiska och andra frågor som finns i menyn och vad man avser med att kandidera.

Sedan ankommer det på valberedningar att pussla ihop en lista som kanske underställts någon form av prov-val och som sedan ska fastställas kanske i sista hand av någon stämma eller kongress om det hinns med. Till sist är det ändå väljarna som ska fatta avgörandet i en del fall genom att kryssa någon favorit.

Svårigheten med just fyra nivåer är dessa förbannade valkretsar som inte stämmer med någonting. EU-valet utgår från att hela landet är en nivå och fundera lite då på om någon utanför "Stockholmsgänget" har så stor chans om de är eniga där. Detsamma kan sägas på riksdagsnivån om det finns givna kandidater till för mindre partier den enda platsen i distriktet.

Min käpphäst är det glömda valet: region/landstingsvalet där mitt län är uppdelad i fyra valkretsar som inte stämmer med kommunindelningen och lokalvalet där det finns två valkretsar som inte stämmer med geografin. När valen kommer tätt och förs samman blir det inte bara rörigt utan också en press och stress att olika kandidater i lugn och ro under en valrörelse får expandering och kunna ge info vad som gäller på den specifika nivån.

Själv gjorde jag totalmisstaget att kandidera på mer eller mindre position på alla tre listorna inför valet 2010. Det hade jag inget extra för. Jag blev rejält nedflyttad från valberedningens position nr 4 till nr 19 på regionlistan. I lokalvalet som nr 3 utkryssad av väljarna till ersättare när valet sedan sluträknats. Sedan har vi alla gnällspikar på facebook och twitter som inte ställer upp alls på listor. De som vet bäst, kan allt men aldrig tar på sig att underställa sin förträfflighet inför medlemmar och sedan väljare.

Jo till er kan jag säga: Ni duger säkert som opinionsbildare, flugfångare för åsikter och propagandaspridare för partierna. Men att sitta i en valberedning kräver andra kvalitéer att veta bäst. Det är lite Pia Sundhage över det. Att få ihop ett lag som kan ta sig vidare och som ska hålla till finalen. Ja alla går till final i ett val.Men det är likt förbannat väljarna som avgör på valdagen med sin trisslott och den kan omintetgöra interna valberedningars upplägg som kanske tagit ett halvår-ett år i tålmodigt slit. Fy fan för att sitta i en valberedning aldrig mer.

Inga kommentarer: