< div id=”header ”>< / div>

fredag 12 juli 2013

Nej det är inte humant att slå berusade människor med batong och kasta in dem i fyllecellen!

Polisen har speciallagar och i DN 12/7 visar bilder hur klart övervåld används mot en berusad man här. En berusad om det är så att det handlar om två folköl är alltid i underläge mot en tjänstgörande polis. Det kan sen påstås vad som helst som sagts eller ev gjorts polisen har sina specialbestämmelser som de följer strikt.

Problemet är inte vad polisen får göra och inte göra utan hur egentligen allmänheten ska agera. Det finns taxibilar som inte vill köra berusade. Det finns människor som alltid passerar någon som ligger och det finns berusade som kanske lider av sjukdomar eller innan det bevisats inte är berusade.

Omhändertagande av berusade till s.k. fylleceller är en diskutabel åtgärd. De placeras ett antal timmar i en kal cell på en matta eller brits. Ingen kontakt med omvärlden psykiskt nedbrytande. Det hela rapporteras till socialtjänsten och i en del fall händer inget mera. I andra fall blir det återkommande besök i cellen och fler stämplar hos "socialen". Då kan det handla om en kris, att någon blivit hemlös eller är under stark press som föranlett ökat vilset drickande i något fall drogintag som uppmärksammas.

Har under många år sett människor gå under i missbruk och i samband med dagligt bruk gå under av droger och alkohol. En av de mest förnedrande saker en del gått igenom är just polisens brutalitet i samband med ingripanden. Att sedan hamna i en cell kan vara psykiskt nedbrytande. Lagen om LTO. När man talar om sjukdomar, fara för eget eller annans liv verkar tv ha större inflytande än vi tycks tro.

Jag förmodar att all dynga av fiction och action samt deckare som öses över oss i tv-media påverkar intre bara mig, utan fyllehundar, vanliga människor och poliser. Vi ser något på tv som är någon annan. Där vi själv sitter på distans. Men verkligheten ligger utanför och en dag händer det som vi ser i tv på plats. Min erfarenhet är att de flesta flyr då än illa fäkta och till slut är det polisen agerande som kommer i fokus.


1 kommentar:

Anonym sa...

Pinsamt dåligt av denna polis.Slår om och om igen med batong på en kille som pga kraftig berusning snackar en massa fylleskit och knappt kan ta sig från platsen.Hon borde fundera på ett annat yrke omgående.

Pelle