< div id=”header ”>< / div>

torsdag 11 juli 2013

Kan alliansen hålla "tätt" om MP skulle inleda samarbete kring fempartiallians?

Att det finns de som hoppar mellan partierna mellan valen är ett levande uttryck för att politiker finner andra vägar än det de är invalda för under mandatperioden. Att SD ligger över sitt valresultat och att KD ligger under är väl i dagsläget ganska statistiskt bevisat.

I Marks kommun har KD:s socialnämndsrepresentant löst det på ett galant sätt. Hoppat av KD och bestämt sig för SD. I denna allians som ingår i samarbetet finns miljöpartiet. Det är således i ett sånt samarbete och i den kulturen man får se OM alliansen och miljöpartiet haft liknande samarbeten på fler håll. I många kommuner står alliansen betydligt närmare SD än MP på det lokala planet.

Det svaga kortet inom den vanliga alliansen tycks vara KD som blivit mer och mer "alliansberoende" och därigenom flagnat ut varför man ska rösta på dem. I min kommun har KD främst varit en "garant" för det kommunala vårdnadsbidraget och att alliansen har majoritet. Något annat är de inte direkt kända för.

Det är klart om alliansen inte kan hållla "tätt" något de beskyller MP för om det skulle inledas samarbeten kring "femklöverstyre",  finns det däremot mer stabilitet på det "rödgröna" hållet. Jag har ofta i spekulationer kring framtida styre i Varberg pläderat för en ev. fempartiallians. Men vi kan inte garantera att partierna i sina nomineringar föreslår personer med slagsida åt något håll vad gäller nämnder och styrelser.

När det nomineras på listor finns andra krav än att sitta i nämnder och styrelser. Då har väljarna en DIREKT påverkan genom partival och kan KRYSSA in ledamöter. Vid INDIREKTA VAL som valkarteller efter valen gör ju partierna upp om platser i nämnder och styrelser och sedan får enskilda partierna vaska fram lämpliga namn som inte behöver ha en folkvald kf-plats som förankring. I många fall har de för det mesta det.

Frågan är vilken betydelse hoppet i Marks kommun smittar av sig ute i landet när någon som suttit t.o.m. i socialnämndens utskott går över till att befrämja ett parti som SD som ingen vill samarbeta med. SD måste gnugga händerna just nu medan KD river sina hår i förtvivlan och vill ha hjälp av högre makter så de inte drabbas av strömhopp nu när vi närmar oss nya val.

Inga kommentarer: