< div id=”header ”>< / div>

torsdag 4 juli 2013

Arbeta mer inte mindre!

Ja nu har Stefan Löven ett kraftigt slagläge att bestämma att skapa de NYA socialdemokraterna. Trenden är stabil för S och M har sedan S "Juholtskris" succesivt fått se en nedåtgående trend som inte vägts upp av något av småpartierna i alliansen. Däremot har alla s.k. "rödgröna" partier en positiv trend och problembarnet SD är i dagsläget ett större prolem för alliansen då det är med deras stöd dessa kan bilda regering inte av egen kraft.

Vad som utmärker båda blocken avsett vad man tycker är deras trogenhet vad gäller arbetslinjen vilket båda tävlar om ska bli skarpare, säkrare och tryggare. Den som läser Andre Gorz och hans kritik av det ekonomiska förnuftet från 1988 inser nog att inget av kritiken mot konsumtions- och karriäristsamhället finns hos riksdagspartierna mer än hos enskilda riksdagsledamöters sporadiska utspel. Men partigrupperna innebär att dessa trots allt sitter som gisslan om de tycker annat. Det räcker med första kapitlet för att inse att jag är ute och seglar eller samtliga riksdagspartier oberoende var de ideologiskt hör hemma.

"Arbetet med ekonomiskt mål har inte alltid varit den dominerande mänskliga verksamheten. Det blev dominerande i stor skala, över hela samhället, först i och med industrikapitalismens uppkomst för cirka 200 år sedan. Tidigare, i de förmoderna samhällena under medeltid och forntid, liksom även i de förkapitalistiska samhällen som finns kvar idag, arbetade man mindre, ja mycket mindre än i våra dagar. Därför hade de första industrimännen på 1700- och 1800-talen stora svårigheter att förmå sin arbetskraft att komma och arbeta hela dagen lång, dag efter dag. De första fabrikörerna gick i konkurs på grund av detta.

Det betyder att vad engelsmän och tyskar kallar "arbetsetik" och "arbetssamhället" är nya företeelser.

Det utmärkande för "arbetssamhällena" är att arbetet där betraktas både som en moralisk plikt, som en samhällelig skyldighet och som den enda vägen till personlig framgång. Arbetsideologin tar för givet

- att ju mer var och en arbetar, dess bättre blir det för alla;

- att de som arbetar lite eller inte arbetar alls skadar kollektivet och inte förtjänar att vara medlemmar av det;

- att den som arbetar bra kommer sig upp i samhället och att den som inte kommer sig upp har sig själv att skylla.

Många av oss förblir djupt impregnerade av denna ideologi och det går knappt en dag utan att någon politiker, till höger eller till vänster, träder fram och uppmanar oss till arbete och hävdar att det är genom arbete vi ska övervinna den rådande krisen. För att "besegra arbetslösheten", tillägger man, måste vi arbeta mer och inte mindre."örkapitalistiska samhällen som finns kvar idag, arbetade man  jamindre, mycket mindre än i våra dagar. Därför hade de första industrimännen på 1700- och 1

Inga kommentarer: