< div id=”header ”>< / div>

tisdag 4 juni 2013

SCB:analys utifrån ett grönt gubbperspektiv nånstans i Västsveriges metropoler!

SCB har presenterat sin opinionsmätning med partisympatier och den bör inte jämföras med andra liknande mätningar där det för närvarande också råder en rödgrön majoritet och där C och KD guppar fram och tillbaka över spärren.

Det intressanta är de trender som kan uppvisas i statistiken vad som är gångbart utifrån sig själv som individ. Vad har JAG för gehör och hur ser trenden ut ?

Om jag betecknar mig som MP ja det parti jag själv är invald för som ersättare i valet 2010 och medlem ser det bl.a. ut så här.

Ålderskategorin: 55-64 (oj vad hemskt det låter) hade MP (maj 2010) 9,3% av mansrösterna i (maj 2013) 5,6%. Således en rejäl nedgång för "min" ålderskategori. I kategorin manliga ungdomar 15,8% (maj 2010) och i (maj 2013) 13,8 %.

Miljöpartiet bibehåller ett betydligt starkare stöd bland förstagång- andragångsväljare än vaneröstare i min egen åldersgruppering. Ingen ny trend! Fördel: MP:s förnyare ur ålderssynpunkt.

Lägger vi därtill att MP har ett starkare stöd bland kvinnor och yngre sådana är det fördel könet kvinnor när miljöpartistska väljare får välja: Av erfarenhet från förra valet i Varberg var det kvinnliga KRYSS-röstare som avgjorde att två kvinnor kom in och omkullkastade den kvoterade listan.

Ser vi ur geografisk synvinkel så bibehåller Stockholms kommun sin starka MP-ställning 15,9% (maj 2010) och 15.0% (maj 2013). I Halland och Västra Götaland utom Göteborg (min geografiska del) har MP en betydligt svagare ställning. 8.0% (maj 2010) och i 6,8% (maj 2013).

Fördel 08 MP.....som håller ställningen gentemot oss i Västra Sverige förutsatt att man håller på miljöpartiet förstås. Det var förväntat då MP är organisatoriskt betydligt starkare i storstaden än på landsorten.

Jag noterar att det finns remarkabla uppgångar för två partier i min region inklusive Västra Götaland som är värda att uppmärksammas: S 32,7 % (maj 2010) och 39,3% (maj 2013) och SD ej mätbart (maj 2010) och 5,8% (maj 2013). MP behåller sin ställning ändå som tredje största parti. Samtliga tre småpartier i alliansen är relativt svaga men V behåller en stabil nivå. M relativt stabila på en hög nivå.

Slutsats: Sura gubbar som jag dras till antingen S eller SD i dagsläget. Gröna gubbar som vill något annat kan ju hänga kvar ett tag till och "gilla läget" men fortsätter trenden så här är det upplagt för att S tar över i kommunerna nästa val med ett Kindergartenparti i form av MP.

Inga kommentarer: