< div id=”header ”>< / div>

måndag 3 juni 2013

MP sätter press på FP angående skolan och Jan Björklund svarar upp!

S+MP är större än alliansen i DN/Ipsos maj-mätning. Ett bra betyg båda partierna har kongresser som avverkade och med viss skillnad. S valde att kompromissa sig till enighet. MP valde att konfrontera mot partiledningen i en del frågor och de sistnämnda vann opinionsmässigt på detta. Men frågan är om de båda partierna klarar av att samarbeta ihop?

Så har vi det som skulle bli Gustav Fridolins trumfkort i valrörelsen. Lärare måste kunna vara lärare och vips var Jan  Björklund där och stal föreställningen på en presskonferens samma dag DN/Ipsos gladde MP.

1. Höjda lärarlöner och karriärtjänster 2. Minskad administration för lärarna3. Legitimation och behörighet 4. Högre antagningskrav till lärarutbildningen 5. Lämplighetsprov vid antagningen till lärarutbildningen 6. Didaktiken är en viktig del av lärarutbildningen och den del av didaktiken som handlar om hur undervisningen ska läggas upp måste stärkas.7. Övningsskolor inrättas för lärarstudenternas verksamhetsförlagda utbildning (VFU) 8. VFU bör utvecklas också vad avser uppföljning, bedömning och prövning av lärarstudenter. 9. Introduktionsåret utvecklas.10. Ett skolforskningsinstitut inrättas. Undervisningen i klassrummen ska vara forskningsbaserad, och det finns ett starkt behov att öka fokus på den forskning som tar sikte på att höja kvalitet och resultat i undervisningen.


Då har MP tidigare gjort ett utspel om satsningar som närmar skola och näringsliv. Se förslagen nedan.
Tio förslag för utbildning och jobb
  1. Satsning på sommarjobb
  1. Praktikplatser för unga
  1. Handledarutbildning för företag
  1. Bättre studie- och yrkesvägledning
  1. Studierna måste åter bli högskoleförberedande
  1. Praktik i alla yrkesförberedande gymnasieutbildningar
  1. Riktig lärlingsutbildning
  1. Validering och behörighet
  1. Även teoretiker ska kunna bli praktiker
  1. Entreprenörsutbildning

Inga kommentarer: