< div id=”header ”>< / div>

torsdag 13 juni 2013

Är det klimatfrågan eller arbetslinjen som är det viktiga för röda, gröna eller rödgröna partier?



Norsk politik ur klimatsynpunkt: Miljöpartiet de grönne, Venstre (liberalt parti), SV (rödgrönt), Rödt(socialistiskt) , KrF (kristet), Senterpartiet (landsbygd), AF (socialdemokratiskt), Höyre (moderat) och FrP (höger).

Ska vi sätta in svenska miljöpartiet i den här skalan motsvarar de ungefär SV idag som motsvarar Vänsterpartiets systerparti. Alltså ett ok parti som också sitter i den rödgröna regeringen. MDG i Norge är mer som de ursprungliga miljöpartisterna då de inte suttit i Stortinget och kan tala om "15-16 regeringsbudgetar" som de kompromissat bort sig med socialdemokraterna från 1998-2006 (Sverige).

Det finns också en grogrund för att grönt vill ha en mer ursprunglig väg i Norge nu då "rödgrönt" varit regering och med Jens Stoltenberg som statsminister sedan 2002. I Sverige "tror" man fortfarande på det alternativet nu med oerfarne parlamentarikern Stefan Löfven.Frågan är om inte delar av MP bör gå ihop med Vänsterpartiet här och de delar som vill vara mer röda bildar "Rödt"(Norge) eller "rödgröna" Enhedslistan (Danmark) och att låta de "djupgröna" exempelvis Gröna Partiet växa och inte låta sig avgröniseras som MP håller på med idag som blir allt tydligare "rödgrönt" typ SF i Danmark (socialistiskt regeringsparti).

Inga kommentarer: