< div id=”header ”>< / div>

måndag 4 mars 2013

Hur förbereder sig blocken inför valet 2014 - fördel Alliansen och S.

Alliansen i Maramö
Vad är det som händer i den samlade opinionen ? Medan S kan egotrippa och med automatik kan räkna in V och MP i stödet så måste M tänka på allians som de bildar regering med. I avgörandet kan S teckna in röster då de inte behöver tänka på någon annan än sig själva då "rödgrönt" upphört med att fördjupa sitt samarbete.

S har ganska lång erfarenhet av tidigare ensamregeringar och MP brukar framhäva att de tidigare lagt 15 budgetar ihop när det pressas om det partiet kan ta ansvar ihop med S. V är de som tidigare kallat MP för ett parti som likt en prostituerade bjuder ut sig till höger och vänster men med SD:s position i riksdagen och S högervridning samt att de inte vunnit  på det är det sparsamt med utfall på just MP.

Alliansen som redan är regering måste nu bilda arbetsgrupper inom fem områden för att bli än mer allians inför valet 2014. Inom det rödgröna lägret är det närmast kongress för S och MP som står närmast. V är mest orolig vad som händer med vinster i välfärden just nu.

Om jag ser ett scenario inför nästa val är det ett måste för S och MP att matcha upp gentemot alliansen om de på allvar ska kunna regera IHOP. I annat fall blir det att återgå till stödrollen där MP "tar ansvar" med en nära roll att stödja S som regeringsparti. I ett läge där SD blir vågmästare som nu kanske en aning större än idag kan jag om inte något rött eller rödgrönt ta över fortsatt borgerlig minoritet där MP och SD blir stödpartier.

Jag ser då den danska situationen då Radikale Venstre och Dansk Folkeparti blev diametrala stödpartier för den fd borgerliga danska regeringen. Jag ser dock att MP är mer likt Socialistik Folkeparti än RV för att ha den rollen och en förskjutning av Centern i Sverige till vänster mer naturlig och att inta en mer oberoende roll idag än att sitta fast i alliansen. Men nu är det bara att gilla läget och stämman framöver avgör.

Till skillnad från Danmark där S är historiskt väldigt svagare lever S i Sverige som om att allt blir bättre om regeringar blir som förr då blir det ordning och reda. Det handlar mer om förvaltarskap än ideologi fast retoriken lovar mycket. Det hinner hända mycket framöver innan vi ser hur matchuppställningfarna formerar sig. Nästa steg är S-kongressen för det partiet,

Inga kommentarer: