< div id=”header ”>< / div>

onsdag 16 januari 2013

Skolfrågan ett politisk dilemma för Varbergspolitiker!

Varbergs hetaste politiska fråga är skolomorganisationen enligt den nya skollagen. Protester har varit omfattande och det har pratas om tjänstemannastyre och att föräldrar och orter kommit på undantag. Inte minst känns partier som inte sitter i barn- och utbildningsnämnden bl.a. MP lite offside.

Jag själv var kritisk till när MP förhandlade bort en säker plats i barn- och utbildningsnämnden om man anser att skolfrågorna nu är viktigast men vi har ju ändå fyra platser i kommunfullmäktige med påverkan, Dock togs ett beslut i juni 2012 där man delegerade i stort sett hela processen till BUN-nämnden utan någon större debatt och i enighet i kommunfullmäktige.

Hantering av den nya skollagens krav och effekter (KF 19 juni 2012)
Beslut
Kommunfullmäktige beslutar att
barn- och utbildningsnämnden får mandat att fatta erforderliga beslut 
som innebär att de kommunala verksamheterna inom skolformerna förskola, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola
organiseras efter skollagens intentioner, vilket kan innebära att frånsteg
görs från nuvarande F-9-organisation
barn- och utbildningsnämnden fortlöpande för dialog med kommunstyrelsen om organisationsförändringar
barn- och utbildningsnämnden även fortsättningsvis överlämnar till
kommunfullmäktige att fatta beslut som innebär förändring av antalet
skolenheter eller andra principiellt viktiga förändringar.


Det är möjligt att Gustav Fridolin kan påverka mer i riksdagen med sin nära anknytning till skolan men hitills handlar det mest om lärare och inte så mycket om F-4 F-6 och allt vad det heter på vissa skolor.

Det sägs också bra att föräldrar engagerar sig men det tycker SD också och är det meningen att skolfrågan partipolitiseras så blir det som med EU-frågan att man hamnar med "fel partners" för de som är mest drivande i en viss riktning om man råkar vara miljöpartist. Eller blir ett stödparti för de som har mest åsikter i BUN-nämnden om vi ser till skolfrågan lokalt Då kanske vi ska låta experterna ta över ansvaret för vad blir kvar för mp-folket som vill driva skolfrågor när representation saknas och delegationer ges?

1 kommentar:

Andreas Östberg sa...

Tänk att man kan upptäcka nya saker i en text som man läst så många gånger! I formuleringen "organiseras efter skollagens intentioner, vilket kan innebära att frånsteg görs från nuvarande F-9-organisation" har bisatsens KAN och dess förhållande till formuleringen om "andra principiellt viktiga förändringar" diskuterats ingående. Men det jag inte sett tydligt innan är hur man misslyckats med själva huvudsatsens "organiseras efter skollagens intentioner".

I Varberg ska vi enligt BUNs beslut avskaffa några F-9 till förmån för allsköns konstruktioner, främst F-5 + 6-9. Detta är INTE enligt nationella intentioner precis som många konstaterat, bl.a.Stockholms stad, Göteborg och Värmdö, som nyktert konstaterar att "anpassning till styrdokumentens stadieindelningar innebär att följande årskursindelningar är möjliga: F-9, F-6, 7-9, F-3, 4-6 och 4-9."

Svårtolkat må KDs uppdrag till BUN vara, men det kan omöjligt vara OK att besluta om en skolform som SÄMRE uppfyller intentionerna än den man redan har?