< div id=”header ”>< / div>

onsdag 5 december 2012

SCB:s novembermätning har stärkt S och SD!

SCB har kommit med sin novembermätning av partisympatierna och vad utläsa av den? Jag utgår från valresultatet 2010 jämfört med idag för att få en någorlunda trendbild av opinionsläget.

1) Alliansen koncentreras allt mer till moderaterna och alla allianspartier läcker sympatier till S som har blivit ett allt stabilare parti sedan valet 2010.

2) Det MP får i intäkt av mittenväljare och M förloras i gengäld till att partiet förlorar väljare till S.

3) SD framstår som det enda partiet som idag stödjer alliansen som regering som kan locka S-väljare till sig.

Idag framstår det inte om att rödgrönt är större än alliansen utan "hur förhindra" att det blir en ENSAM S-regering i nästa val. Förmodar att MP kanske måste avkrävas någon form av deklaration att man inte kan tänka sig sitta i samma regering som V för att behålla den procenten som flödar över från gröna mittenväljare. Det gjorde man aldrig förra valet och inte konstigt att alliansen vann valet.

Till S idag skulle jag inte kunna ge några råd. De har bollen att kunna matcha Reinfeldt som är helt beroende av sina svaga allianspartners för att leva vidare. SD är främst ett orosmonument för alliansen men till skillnad från dem slipper de ta ansvar för regeringens obekväma beslut och kan därvid ta röster även från S.

I detta läget förmodar jag att alliansen antingen knyta MP närmare sig genom fler uppgörelser alternativt släppa S närmare inpå sig vilket gör att blockpolitiken slätas ut och flödet till SD ökar. V är nog nöjda med att rödgrönt leder men frågan vilken roll de kommer att spela mer än en biroll efter valet.

SCB statistik i pdf-fil

Inga kommentarer: