< div id=”header ”>< / div>

måndag 15 oktober 2012

Folkomrösta om kärnkraften valdagen 2014 för klart besked!

Mineralutvinning är fortfarande modernt och att utvinna ur jordskorpan är en buisness och ger arbetstillfällen samtidigt som det är ett hot mot natur och miljö. Vindkraften kräver delar som är så stora att de största fartygen måste användas.

Så har vi kärnkraftsdilemmat: Litauen där de folkomröstat om kärnkraft och spelet i Tyskland där det ska avvecklas kärnkraft. I Sverige nämns kärnkraft mest ihop med Greenpeace än politiken. I Sverige nämns inte biologisk mångfald och klimatfrågan heller särskilt mycket i korthuggna partiledardebatter.

För egen del har jag förstått att partierna helst ska delas in i block och komma med paket och att det allting har en ekonomisk slutsats. Punkt! Självklart får de hålla på med siffertrixande och tabberajsa om jobb och ekonomi men först skulle jag vilja se någon som vågar utmana att det inte får ske på rovdrift av vare sig natur eller ha ett kortsiktigt perspektiv på jobben. Det finns det inte men ändå.

Vad gäller kärnkraften som tydligen inte ska ses isolerat anser jag att det borde vara en folkomröstning valdagen 2014 om den regering som tillsätts ska bygga ut eller avveckla. Inget mer dribblande bland politiker som talar i block och med paket.

En gång för alla måste kärnkraften upp som en stor fråga och en folkomröstning luckrar ju upp blocktänkandet och blir dessutom rådgivande men då ingen vet valresultatet och är fristående från partivalen desto enklare för partierna att diskutera sina block och paket.

Inga kommentarer: