< div id=”header ”>< / div>

måndag 9 juli 2012

När man blir en glad pensionär!

Stora lån och svaga ekonomiska insikter lär ligga bakom att 42.000 pensionärer hamnade hos kronofogden förra året. Jag gick i borgen för en person för 25 år sedan och då var lånet 70.000 idag 20.000 + kostnader då mannen som tog lånet blivit pensionär. Det finns en borgensman till och hans tillvaro håller nu på att rasa då det är han som nu får stå för notan.

Själv har jag överklagat mitt borgensåtagande till först tingsrätten och nu ligger det i hovrätten. Själv har jag inte haft deklarerad inkomst på 12 år. Lånet är inte stort och största delen har skötts utan anmärkning under 25 år. En amortering på 4000 kronor om året eller 1000 kronor i kvartalet för den sifferkunnige. Bristande ekonomiska insikter?

Mannen som tog lånet är utbildad civilekonom och nån dag kunde han gå i pension om han levde och har hälsan. Det ingen kan räkna ut är varför det gick snett. Jobbskatteavdragen tillfaller inte pensionärer, försämrade regler i försäkringsystemen kan vara svåra att se även om det sägs vara förändringar på G.

Har själv en granne som genomför en skuldsanering sedan han blivit pensionär för tre år sedan och då fick en bostad med tillhörande bostadsbidrag som lika snabbt kapas av kronofogden. Han levde som uteliggare i åtta år under presenningar och samlade burkar och livnärde sig på gåvor och sådant han hittade. Han var inte ens folkbokförd hos myndigheterna i Sverige som trodde han befann sig utomlands.

Att det blir allt fler pensionärer som ska tas om hand vet om. Vi kan också det här med att framtida generationer får räkna med att jobba längre. Frågan är hur vi gör med gruppen som inte har direkt nytta av sina pensionssystem då de tvingas till bostadsbidrag eller när det som återstår faller under skuldsaneringen. De behöver ofta mer av sjukvården och betalningsförmågan gör att avgifter till sådant undantas. Vidare är väl glasögon en ömmandepunkt som bör beaktas för äldre.

Grattis Sverige till äldreboomen. Ett folk som blir friskare och äldre kan konsumera mer men var beredda på konsekvenserna av ett allt slösaktigare leverne. Det kan drabba dig på ålderns höst!

Inga kommentarer: