< div id=”header ”>< / div>

fredag 9 september 2011

Är Miljöpartiet höger eller vänster?

Diskussionen om var Miljöpartiet hör hemma fortsätter. I SvD spekuleras det om MP är på väg ut ur vänsterburen och Birger Schlaug med sin erfarenhet vad sneglandet åt blått innebär eller kan innebära. För mer renodlade miljöpartister är blockpolitiken åt båda hållen lika grå och det är som Birger själv beskrev det för ett tag sen samma motorväg med två filer i sakpolitiken. Frågan är om inte höger/vänster ändå är förlegad om det inte hade varit för SD:s roll i riksdagen som är direkt motpol till Miljöpartiet.

Jag ska villigt erkänna att vid ständigt pendlande i centrum mellan rött och blått med allehanda kompromisser riskerar den gröna existensen som parti att förflackas. Andra partier tycker likadant när det kompromissats färdigt. Sen är det väldigt svårt att bryta ingående samarbeten och det är endast val som kan lösa knuten. Det var just valet 2010 som de ingående partierna i det rödgröna samarbetet kunde släppa en del av sina lojaliteter. Att sen gå in ett annat samarbete i majoritet beror på om det är i minoritet MP kommer ifrån och då har partiet inget att förlora mer än att det är tvunget att kompromissa. När finska gröna gick in i regering igen hade de mer specifika krav och fick dessutom med sig vänstern trots att de gick bakåt och egentligen borde "vila" från regeringssamarbete.

Att vara ständig opposition kanske passar Vänsterpartiet men tror att miljöpartiet har större ambitioner än så. Tydliga ansvarsöverenskommelser i specifika frågor men för närvarande inte det femte allianspartiet. Sen kan det se olika ut i kommuner och regioner men låt det göra det då. Den gröna idén bygger på mångfald och är inte bunden till de traditionella blocken. Men Miljöpartiet borde bli mer gröna för det är lite blekt idag i varje fall det som kallas rödgrönt!

Inga kommentarer: