< div id=”header ”>< / div>

tisdag 11 november 2014

Vårdval för vem?


Vårdvalet har inte tagit hänsyn till vårdbehov eller socioekonomiska grupper och gynnat grupper som redan kan tala för sig säger Rikrevisionen i en rapport.

Själv har jag ALDRIG gjort något vårdval utan har den socialistiskt organiserade vårdcentral Västra Vall som jag bor närmast. Företrädesvis har den också lägst popularitet i en mätning som gjordes för några år sedan då det bor ganska många människor i närområdet mest äldre.I anslutning ligger Södertull ett äldrehem.

Som spontanpatient har jag ingen kontinuerlig läkarkontakt men tycker de är ganska svårarbetade. När jag sökte för knät för några år sedan ombads jag att ta kontakt med något som heter Skansliden som skulle titta på det.

Vid detta besöket fick jag en remiss till Friskis & Svettis, konstaterat att jag var "plattfot" och skulle ha specialinlägg på mina skor samt specialskor som skulle skrivas ut på något som heter Team Olmed uppe på sjukhuset.

Jag fick utskrivet några strumpor jag skulle hämta på Apoteket också för benen var svullna. På Apoteket hade de en blodtrycksmätare där jag bad att få ta blodtrycket som låg för högt. Ringde till vårdcentralen som jag kontaktat första gången som hänvisade till att de hade gratis blodtryckstagning där viss tid ett antal ggr i veckan.

Efter fem ggr med konstaterat högt blodtryck (tog en månad) blev jag anvisad att sätta mig ner i ett väntrum i väntan på doktorn. Doktorn kom och sa att jag har fått papper här att du har för högt blodtryck så nu vill jag undersöka dig.

I helvete heller sa jag ni ville inte ta emot mig första gången utan hänvisade mig till Skansliden där det konstaterades övervikt och plattfot så nu ska jag träna på Friskis & Svettis.Men du kanske behöver blodtrycksmediciner sa doktorn och då måste jag undersöka dig.

Då gör vi så sa jag att jag ser över kosten, har kontroll över mina motionsaktiviteter och får ut mina fotinlägg till skor och ser hur det utvecklar sig. Sagt och gjort träningen fungerade, bra, jag blev av med några kilon, blev av med värken i knät och svullnaden i benen gick ner.

Vilket var mitt vårdval i sammanhanget? Hade en annan vårdcentral med annan läkare gjort annorlunda?I mitt fall har jag fortfarande min socialistiska vårdcentral kvar jag har ännu inte listat mig. Men jag vill ha läkarna som de var förr. Kunna få kontakt med dem när jag söker. De ger remisser om det är nödvändigt, tar de prover som behövs för att ställa diagnos. Men inga pillertrillardoktorer tack!

Inga kommentarer: