< div id=”header ”>< / div>

lördag 4 oktober 2014

Gröna ministrar i regeringen inget hinder för Vattenfalls fortsatta planering att hålla igång kärnkraften !

Regeringen är nu klar: 18 S-märkta ministrar kompletterat med 6 gröna ministrar. Mer finns att läsa på MP:s hemsida. Om nu gröna ska vara med i regeringen så är det med en bred och kompetent uppställning där varje minister får något de vill och inte istället för.

Möjligen är det bland kända och okända INTE energifrågor Ibrahim Baylan är mest känd för. Men som energiminister är det sannolikt en övergångslösning till något annat. Beträffande att stänga kärnkraftsreaktorer tror inte Strålskyddsmyndigheten på det.

"Den första svenska reaktorn att stänga blir troligen Oskarshamn 1, som byggdes 1972, den tror Carlsson inte kommer köras i mer än 50 år. Oskarshamn 2 står stilla sedan mer än ett år tillbaka, men även om stoppet kanske varar i mer än ett år till planerar Eon på sikt stora investeringar i form av effekthöjningar i den reaktorn, trots att den nu varit i gång i 40 år."

Ju längre de gamla kärnkraftverken hålls igång desto mer skjuts sannolikheten att vi behöver diskutera nya kärnkraftsverk i de kommuner som är aktuella. MIljöpartiet vill inte bli anklagade för att genom en avvecklingslag göra "förtida" avstängningar förenade med skadeståndskrav och ersättningar.

Vattenfall uttalar sig att det inte blir några förändringar enligt den politiska uppgörelsen med S och MP. VD för att Vattenfall har heller inte uppfatta uppgörelsen som ett stopp för planering av nya framtida reaktorer.

"– De två reaktorerna som vi skulle stänga som är R1 och R2 i Ringshals har bra förutsättningar att kunna köra till 2025 även med de här förutsättningarna. Men det har även att göra med hur marknaden utvecklas, om priserna sjunker dramatiskt då blir detta kanske en fråga trots allt, säger Magnus Hall, Vattenfalls nye verkställande direktör.

De äldsta kärnkraftsaggregaten som Vattenfall har finns i Ringhals och kommer inte att behöva stängas under de närmaste tio åren enligt Magnus Hall."

"Vattenfall har satsat 100 miljoner kronor på att undersöka förutsättningarna, men det är först längre fram i tiden som det kan bli fråga om att Vattenfall ska bygga ersättningsreaktorer säger Magnus Hall. Han säger sig inte uppfatta stoppet för förberedelser av nya reaktorer som ett stopp för Vattenfall att i framtiden bygga nya reaktorer."

Inga kommentarer: