< div id=”header ”>< / div>

fredag 19 september 2014

MP i regeringar och majoriteter är ett riskprojekt om det är dåligt förankrat!

Bra DN-artikel om gröna partier av Per Gahrton och Angela Aylward i regeringar där det gäller: Att inte bli för indefinierad alltså del av makten eller utdefinierad hamna hopplöst utanför.

Det är ingen tvekan att svenska miljöpartiet sedan 2006 har haft stenhårt fokus nu ska det ske.Vi vill vara med och på lokal och regional har det gjorts betydande gröna framsteg där MP är med i koalitioner och delar ansvarstagandet.

Nu ser jag det från min lokala horisont och hänger inte med i maktspelet där uppe mer än det jag får läsa om i media.Av höjdarna i partiledar/språkrörs-Sverige var det bara Stefan Löfven och Jimmie Åkesson som hade vägarna förbi Varberg och det är lite tamt.

Nu blev valet så ändå att MP kan hamna i en femklöver i Varberg vilket inte var förstahandsalternativet direkt. MP har lokalt inte samarbetat med alliansen sedan jag själv var med i topp sedan 1991-1994 och då fanns inte miljöpartiet i riksdagen. De ramlade ur. Denna gången tvärtom de sitter i regering första gången någonsin.

Frågan är om man då ska samarbeta lokalt som regeringsparti med en opposition som kommer att motarbeta? Tror inte det - det naturliga är att S gör det men inte miljöpartiet iaf inte anonymt att sjunka in i en femklöverdvala att ta ansvar för all politik i kommunens majoritet.

S har redan som största parti en position att de med sin storlek baxar sig in överallt i ksau och arbetsutskott och alla nämnder. För MP ett riskprojekt där det finns en gruppledare och ks-ledamot som samarbetat intimt med S nuvarande gruppledare sedan färskingar utan politisk erfarenhet som stödtrupp.

Intressant det som händer där uppe på regeringsnivå det som är S räddning lokalt här. De har direktkanaler in i regeringskanslitet men frågan är hur MP kommer att ha det här om man ska intimt umgås med allianspartier som sitter i opposition? Det blir lite jobbigt.

Riskprojekt i regering och lokalt för miljöpartiet. Det kommer att bli en turbulent tillvaro som jag märker av redan. Att ta ansvar är något helt annat än att bedriva plakatpolitik. Jag konstaterar att vår vanligaste samarbetspartner lokalt sedan vi kom in i fullmäktige i Varberg heter Vänsterpartiet.Det är den "naturliga samarbetspartnern" för Miljöpartiet i Varberg.

Inga kommentarer: