< div id=”header ”>< / div>

onsdag 10 september 2014

Bostadsbrist i Varberg men vi behöver bostäder för livskvalitet och att trivas i också!

Bostäder är en bristvara i Varberg. Det är kötider på 8-10 år i Varbergs egna bostadsbolag. Rotationen i bostadskedjan funkar inte som den ska och undantagna grupper som inte får egna kontrakt får hårdare att ta sig fram än de som har kontanter och kontakter. Jag skriver om det sistnämnda i HN.

Vad är orsaken? Vad göra åt detta? Mycket av orsaken är att det egna bostadsbolaget en gång omvandlat från en stiftelse med dominans av hyresbostäder nu blivit en aktör bland alla andra och att bostäder blivit en spekulationsvara. Det är inte en trygghet man bor i utan det ska anpassas till familjesituation, arbetsvillkoren och lite annat.

Vi har inte det expansiva skede då allt bara växte i rasande takt och där byggtakten var hög och alla hade jobb. Varberg är visserligen en superkommun. Men med ett växande informations- tjänste- och tekniksamhälle börjar kommunen bli en plats för de som redan har eller är "närande" inte till "behövande".

Marknaden fungerar inte heller då hade boendekedjan rullat. Varför finns det inga omoderna, halvmoderna eller äldre hus där det går att hyra in sig? Bland annat har vi ju ett ROT-program där vi ska fixa tip topp och lägenheter närmare centrum ska vara funktionella och i volym. Äldre trähus rivs och ersätts med kala tegelbyggnader stort och "up to date". Mest bostadsrätter och hyresrätter till för dem som flyttar in till stan eller kommunen eller har garanterade bättre jobb.

Vad vill jag då göra åt det? Jag vill att det byggs långsiktigt, trivsamt, stor tanke på ett klimat- energisnålt och ett samhälle byggd för boendegemenskap. Inte för en kortsiktig arbetslinje där en del har för stora bostäder de hyr ut och har som spekulationsobjekt medan de själva befinner sig i varmare trakter ett halvår i taget.

Vi kommer inte att klara detta lokalt vi behöver hjälp från riksdagen som kan stimulera fram en marknad där bostaden blir viktigare att vara i, umgås kring och arbeta från. Det kräver ett helt annat tänk än den arbetslinje som utformas av ökad pendling kring storstäderna där eliten samlas. Varberg har stora ytor med en naturskön miljö och det inbegriper stad och land och samtidigt vill vi ha en grönare stad. Det är en avvägning att vi måste se till helhetsintrycket var vi bebygger och låter bygga.

Inga kommentarer: