< div id=”header ”>< / div>

söndag 29 juni 2014

Oklart läge i Varberg med SD i vågmästarsitsen ger olika möjligheter !

Sett till valmyndighetens slutresultat i Varberg omsatt till de samlade opinionsinstituten rikstrend omräknat till lokala förhållanden skulle antagligen SD få vågmästarrollen lokalt om det vore val idag.

Vare sig S eller V var något vidare i EU-valet och en del röster de flesta som tillfaller F! räknar jag in i det röda lägret. MP tappar säkert en del av EU-rösterna lokalt till S som i dagsläget tillhör samma sfär i oppositionen. Enda partiet i alliansen som tycks ha en positiv trend är centern och de är starkare i Varberg än i riket.

Det finns ett parti i Varberg till: SPI som under åren 1998-2006 satt i den borgerliga majoriteten. Men frågan är om de har något krut kvar att få representation och huruvida alliansen vill ha dem som räddningsplanka med enda fråga att stoppa dubnelspårsdragningen under Varberg i en tunnel? Faktum är att SD nu tagit på sig rollen som främsta "tunnelkritiker" med yngre människor i sina led.

Vad händer vid oklart läge? Håller alliansen ihop? I så fall kan de få med sig MP på tåget att bilda en femklöver? Jag utesluter att S bildar en minoritet till vänster i så fall ihop med C och FP i en MAJORITET. Vad blir kvar då för MP jo valtekniskt samarbete med V där det kan bedrivas "regnbågsopposition".

Jag själv om jag kommer in i kommunfullmäktige UTESLUTER att jag själv ingår i ett samarbete med nuvarande minoritetskonstellation som den ser idag med S och V. Den har sedan 2006 inte utvecklats till något särskilt konstruktivt. MP släppte BUN-nämnden till V och att ha "tätt" samarbete i nämnder och kommunstyrelse innebär att de som sitter kan ha det men insyn från resten av "partiet" lämnas därhän bl.a.jag som bara sitter i kommunfullmäktige. Jag ingår själv inte i någon nämnd utan har i dagsläget bara en kf-plats och känner infon från nämndSAMARBETEN otillräckliga liksom vad som sker mellan ksau och kommunstyrelsen.

Låt säga att det finns en del närmanden i olika frågor mellan S och MP så brukar det stora partiet tjäna på detta om det inte skrivs avtal om gemensamma ageranden och utspel.Det är i dag ganska oklart dels utifrån valresultatet hur makten ska fördelas i Varberg, dels också internt hur MP kommer att agera.Vilken roll ska partiet spela? Maktrollen att vara med i majoriteten, att stärka oppositionsrollen ihop med S och V vilket kräver en helt annan samordning än att låta nämndsföreträdare och ks-ledamot bara ha den rollen.Eller att bli regnbågsopposition ihop med V och låta nya namn komma in i nämnder och styrelser och ösa på med motioner? Många frågor som kräver svar framöver där jag inte gillar läget just nu fast det tycks gå bra för MP generellt.

Inga kommentarer: