< div id=”header ”>< / div>

lördag 26 april 2014

Om bostadsbyggnation och om boende för hemlösa i centrala Varberg!

Två intressanta samtal igår i bostadsbristens och hemlöshetens Varberg. Jag träffade Göran Lindeberg fastighetsguru i Varberg på stan. Senare också Elke Textor som fått utmärkelsen årets vitsippepris av KD i Varberg.

kv Lorensberg (bostadsrätter)
Det blev två intressanta diskussioner hur vi löser problemen här i stan för bostadssökande och hemlösa. I ett fall gäller det VARFÖR inte kv. Falkenbäck i centrala Varberg bebyggs med hyresrätter. Det var planerat i samband med kv Lorensberg/Kanngjutaren en gång.

Lilla Drottninggatan (hyresrätter)
Kommunen satsade på bostadsrätter i kv Lorensberg och alla var med. Kanngjutaren fick en lösning där bostadsrätter/hyresrätter blandades men i mindre omfattning än det hela kvarteret Lorensberg som bebyggdes. Kv Falkenbäck bebyggdes aldrig för det ansågs inte lönsamt i nuläget. Dessutom ställer krav på p-norm till problem då det ställs krav på p-lösningar.

Sedan har det tillkommit dubbel markanvisning främst pådrivet av centern för att det ska byggas på landsbygden. Frågan är om det inte då blir en monopolsituation då endast Derome är de som klarar det? Konkurrensen stryps.

Varbergs Bostads AB som en gång var självklar hyresvärd bygger visserligen nytt men i huvudsak i områden som betraktas som förortsområden i första hand. Dock finns undantag på Lilla Drottningatan ett bygge som nu pågår.

Vad gäller hemlösa "sägs" att man ska utöka akutboendet i kv Åkaren. Där jag en interpellation frågat vad som ska göras i underhåll och satsningar för denna fastighetskropp där det är tänkt. En sak att skrävla i HN och stoppa härbärgen men sedan komma till skott vad gäller annat vad de hemlösa ska ta vägen.

Inga kommentarer: