< div id=”header ”>< / div>

måndag 14 april 2014

Oklart läge förväntas i Varberg då alliansen kommer att tappa sin majoritet!

Bra fler som fokuserar bland politiska bloggare kring de halländska lokala valen. Jo det dräller inte av lokala politiska bloggare i Halland precis.Men Tommy Rydfeldt är en av dem och jag letar förgäves bland miljöpartister men här finns ingen mer än mig ...än så länge.

Jag gör en liknande analys kring valet i Varberg.Prickade in mig själv som vågmästare och MP för den delen också 1994 och tycker jag är bra på sånt. Förra valet fick jag fan för att jag inte trodde på rödgrönt och fick rätt på samtliga tre nivåer.

Jag gör en liknande sammanställning som Tommy Rydfeldt gjort för Kungsbacka och kommer fram till följande gällande Varberg.

Moderaterna (18 +-0)

Jörgen Warborn suverän som moderaternas kommunråd lämnar över till Lotta Stenkil ett oprövat kort i samma roll och det står och väger hur det går då för M. Partiet går fram med en ganska mogen lista vill inte säga övermogen men ganska så.
  De tar hem de sista resterna av förlorade väljare från SPI men i övrigt står de still efter tidigare vals framgångar och stabiliserar sig.

Folkpartiet (4 +-0)

Partiet som vare sig syns eller hörs i Varberg men ibland gör de sina framstötar. Liksom M har de ganska starka kärnväljare i kommunen och plockar lätt hem sina mandat men mer blir det inte. De är för tråkiga helt enkelt.

Centerpartiet (6 -1)

En gång det ledande partiet i Varberg som varit en stark landsbygdskommun. Men ett parti som bara har sitt stöd på landsbygden får räkna med tapp då inflyttningen sker i stan och inte på landsbygden.

Lite för sent har de kommit på att det inte bara är att förtäta i stan med bostadsrätter utan det behövs också hyresrätter och dubbel markanvisning för att få fart på landsbygden.

Kristdemokraterna (2 +-0)

Det minsta partiet i kommunen som är lojallojala inom alliansen och fick lyft sin gruppledare Lilith Svensson till att också ta över ordförandeposten i miljö- och räddningsnämnden efter centerns Conny Sevehem. Men ack så tråkigt parti som bygger på att samla sina väljare bland pingstvännerna.

Miljöpartiet (4 +-0)

Rikstrenden säger sex mandat och jag reviderar tidigare uppfattning då partiet lokalt är alltför svaga att lyfta fram sin politik medialt utan hellre ägnar sig åt slutet inre arbete. Nej Ringborg får lämna skutan och sätta sig på läktaren eller försöka kryssa sig in.

Socialdemokraterna (22 +2)

S höll ställningarna förra valet och bör lätt ta de 2 mandaten från SPI som dessa har. De har också många yngre på sin lista vilket piffar upp.Egentligen bör S gå änmera framåt men materialet räcker inte till för det. Det finns några toppnamn i S som suveräne Jana Nilsson, skickliga Jeanette Quist och Linda Berggren men sen är det lite tunt vem som klarar av att axla ordförandeposter.

Vänsterpartiet (3 +1)

V har mobiliserat denna gången och samlat ihop en mycket bra lista. De har starka namn i toppen och kan lätt gå fram och ta iaf ett mandat till och snudd på ytterligare ett. Men då måste partiet synas mer. Det är bara 1 maj en gång om året.Det räcker inte.Det stora valet är i höst.

SPI (0 -2)

Valets flopp som kommer att tacka för sig. SD tar över motståndarna mot dubbelspårsdragningen och det går inte att ändra på än då. Dragningen och tunnel alltså.Pensionärer finns i alla partier frågan är om det inte finns behov att ett ungdomsparti istället för dem under 25?

SD (2 +-0)

Nej det hjälper inte med ett fräscht namn i toppen på listan och lite förnyelse. Det går inte att vara så slätstrukna som SD varit under Erik Hellsborn i allmänpolitiska frågor och tro att det ger mandat. Ej heller så ytterlighetsbenägen i invandrar-och flyktingfrågan. Varbergs kommun följer ju inte ens avtalet att ta emot 45 flyktingar utan bara 30 men det har inte noterats av SD.

Övrigt

Som tur är ställer inte F! upp lokalt i Varberg.De hade haft ett givet mandat bland de rödgröna som samtliga parkerar samma gubbar i topp som nu kan koka ihop en gubbröra. Nej något rödgröna har svårt med är bra kvinnor i topp-position.Men det finns några som skulle kunna.....

Inga kommentarer: