< div id=”header ”>< / div>

torsdag 17 april 2014

Miljöpartiet är numera skolpartiet - tydlig signal i vårbudgeten!

Miljöpartiet har lagt sin vårbudget och om den nu kallas feministisk så är tyngdpunkten att de med högre inkomster ska betala högre lärarlöner. Möjligen vet jag inte om ett politiskt parti ska göra avtalsrörelse men vill man hitta läge för kompensation från andra grupper så har man gjort det och också förtydligat vad som är viktigast för dagens miljöparti:högre lärarlöner och satsa på skolan.

Skolresultaten är också relaterat till lärarnas löner enligt MP vilket skiljer sig från socialdemokraterna. Det blir till att löneförhandla med S då när valet är över om man vill bilda regering ihop.

MP:S PLAN FÖR SKOLAN Detta vill Miljöpartiet göra för skolan under de första 100 dagarna om de tar plats i regeringen. Rekryteringsstrategi Tillsammans med SKL, Skolverket och de lärarutbildande lärosätena vill partiet utarbeta en strategi för att få fler att söka sig till läraryrket bland annat med särskilda satsningar på speciallärare och lärare i naturvetenskapliga ämnen. Höjda lärarlöner Rekryteringsstrategin ska innehålla statligt medansvar för höjda lärarlöner. Introduktionsår Skolverket ska få i uppdrag att garantera alla nyblivna lärare ett första år med en erfaren lärare som mentor. Införa rot-avdrag för skolan Statens myndigheter ska ta fram en modell för avtal med huvudmännen om upprustning så alla undervisning senast 2020 kan ske i klimatsmarta, moderna lärmiljöer. Reglera förskolans gruppstorlek Införa läsa-skriva-räkna-garanti Skolverket ska få i uppdrag att ta fram för arbetet i förskolan och fram till årskurs 3. Bemanna skolbibliotek Stärka de estetiska ämnena Alla gymnasieelever ska få läsa minst ett estetiskt ämne, och alla barn ska få tillgång till kommunal kultur- och musikskolan oavsett var man bor. Skolkommission En kommission med yrkesverksamma, den pedagogiska forskningen och politiken ska ledas av utbildningsministern och ha mandat att ompröva de stora skolreformerna som gjorts de senaste decennierna. Fasa ut tidiga val Högskolebehörighet ska vara regel i alla gymnasieprogram. Komvux och folkhögskola ska ha tillräckligt med platser för att ge möjlighet för vuxna att lära och lära om. Stoppa vinstjakten Alla friskolor ska ha regler som säkerställer att offentliga medel till skolan återinvesteras i skolan. S PLAN FÖR SKOLAN Mindre klasser Socialdemokraterna vill införa mindre klasser i de lägre årskurserna, men har inga kända förslag på mindre förskoleklasser. Lärarlyft S vill investera i lärarna genom kompetensutveckling och ökade karriärmöjligheter, och med en höjning av lärarutbildningen. Partiet har dock inga förslag om att med statliga hjälp höja lärarlönerna. Fördela resurser För att minska klyftorna mellan skolorna vill ska resurserna fördelas efter landets elevers behov och läxhjälp ska ges till alla.

Inga kommentarer: