< div id=”header ”>< / div>

tisdag 18 februari 2014

Per Gahrtons sanning, Birgers sanning och min sanning är att vi är gröna pionjärer!

Va kul Birger Schlaug ger sin syn på Per Gahrton inför intervjun i "Min Sanning" I SVT. Båda tillhör mina ikoner i Miljöpartiet oavsett vad som sagts, gjorts eller vad de står för. Utan dem hade jag varit lite mindre i mitt engagemang där.

För mig har ALLTID Birger känts mer otåligt grön än Per på något sätt. Per har däremot känts mer gediget grön som vet att saker tar tid stöter på patrull. Per har RÄTT när han säger att Birger genom att nå språkrörsrollen haft alla möjligheter att påverka miljöpartiet i den riktning han velat. Precis som Maria & Peter.

Sedan att sitta i EU-parlamentet och vara MOT EU. Det har jag ALDRIG förstått mig på. Att vara motvalls-kärring var väl Birger också i riksdagen men tyckte ändå MP under hans tid var ganska beskedliga och snälla även om Birger själv var ett rivjärn och ville mycket.

Dock har ju utvecklingen oftast gått åt diametralt annat håll än det som var syftet med ett grönt parti. Kärnkraftsavvecklingen, JAS-projektet, biologisk mångfald, klimatet, småskaliga lokalsamhället där vi myspysar och är inne i "lågenergisamhället"och dess vardag. Vi är med i EU och kanske snart i Nato.

Sedan finns det delar jag ville ha in tidigt där MP var stenåldersmumrikar. Teknikfientliga, bonniga, gammaldags och naivt inställda. Jag tillhör ju Steve Jobs och Bill Gates-generationen och har alltid varit teknikintresserad. Insåg datans möjligheter och den explosion som skulle komma med IT-utvecklingen.

Den fanns inte med i MP:s början. Det var mest prat om elöverkänslighet, elektromagnetisk strålning och skador av av användning av apparaturer på olika sätt. Försökte tidigt få in IT-avsnitt men det ingick inte i den biologiska världen som handlade mest och växter, biodynamisk odling och naturlig djuruppfödning och sånt förr.

Jo Miljöpartiet förändras det är inte samma tidsanda. Det växer fram nya generationer.Men kom ihåg att vi ändå varit pionjärer. Att vara med i bildandet av ett riksparti när Sverige ur partihänseende kunde jämföras med Albanien är ganska unikt. Sedan var vi mycket direktare i vårt agerande.Saknar lite det idag bland kostym-nissar och nissor omständigt , krystat, upplagt.Hmm! Var finns spontaniteten?

Inga kommentarer: