< div id=”header ”>< / div>

fredag 10 januari 2014

Jag förstår Birger!

Birger Schlaug
Läser om ex-språkröret Birger Schlaug som överväger att rösta på Vänsterpartiet. Birger anger skäl för detta i Aftonbladet och har väl antytt ett och annat sin blogg för oss som läser den.

Jag är ju i stort sett samtida med Birgers era i miljöpartiet och har meriter som lokal grundfigur i partiet under i stort sett samma glansperiod. Det är något som inte stämmer längre. Inte att vi är äldre än de yngre som kommer in utan att hela politiken förskjutits åt det nyliberala fältet och lämnat människor därhän därnere (härnere).

Partierna fungerar inte längre som folkrörelser utan varumärken där opinionsinstitut är vägledande, där olika gurus agerar som experter med statistik som riktmärken, där folk i vardagen får klara sig bäst de vill, där det ska tyckas till höger och vänster men där små händelser kan vara raserande för den ena men bagateller för andra.

Centrala frågor som aldrig ifrågasätts är livsvillkoren att ekonomisk tillväxt ALLTID går före kulturella, sociala och ekologiska värden. De går alltid före och används som argument för att behålla välstånd och garantera jobben trots att hela ekonomin bygger på att SVERIGE ska vara starkt och hushållen samtidigt skuldsätter sig medan inkomstklyftorna ökar i samhället.

Det spelar ingen roll om det är sosse- eller alliansregeringar. Utvecklingen går åt samma håll.Det fanns ett totalmisslyckat rödgrönt samarbete inför 2010-års val. Det kändes inte förankrat det dirigerades ovanifrån och det gick som det gick. Åt helvete!

Nu är "grönt" att åtminstone få in språkrören i ministerställning och då vet vi att politiken dirigeras från statsministern med bistånd från finans och då gäller det att vara på sin kant och hålla käften. Ser inte att MP är förberedd att språkrören används till just det som kampanjmakare för att nå EGNA regeringsposter. Det är slut med fördjupning, breddning, flummeriet och harvandet i opposition.Bara det att nu är det rödgröna samarbetet upplöst.

Nu är det metallaren Stefan Löfven som styr agendan för rödgrönt samarbete och då blir både V och MP bihang om de är för kaxiga. Då kommer de att hållas kort. Jävligt kort vill jag säga som har mitt ursprung i samma förbund som Stefan Löfven Metall vilket också Jonas Sjöstedt har.

Nej språkrören det är ingen grön dörrmatta som kommer att målas ut. Det blir en röd matta och underkastelse eller en blå matta om valet blir oklart. I det fallet är V TYDLIGARE som vänsterparti än MP. Frågan är om MP idag är ett TYDLIGT GRÖNT parti som ena dagen är skolpartiet, andra dagen något annat.

Att vara mot alliansen är en sak men de skickliga förhandlarna brukar finnas med bakgrund från Metall. De vet hur man behandlar "järnrör" också inte oävet i sammanhanget. Men VI metallare kanske är väldigt OLIKA egentligen hur vi tolkar "grönt". Jag tolkar mycket precis som Birger men kanske inte har samma uppfattning om partivalet i varje fall inte precis just idag. Det blir känsligt då! Mycket känsligt!


Inga kommentarer: