< div id=”header ”>< / div>

fredag 10 januari 2014

Grönast vinner inte alltid utan mångfalden och nyanser av grönt vinner!

Birger Schlaug bloggar idag (10/1) om sitt "nya" "gröna" parti  Vänsterpartiet Han efterlyser "grönisering" i alla de andra partierna som har konservativa, liberala och socialliberala rötter. Jag kan delvis hålla med i kritiken att MP RIKS blivit ett parti för att leda språkrören in till minsterposter why not?

Granny Smith
Så gör partierna på regional och lokal nivå också. De som har framträdande positioner siktar väl på att hamna i så framträdande position som möjligt. Skam vore annars! MP av idag är ett parti som inte bygger på vad språkrören gör och säger. De tillhör dessutom riksdagsgruppen och är bunden av den. Hade MP gjort som S valt någon utanför denna grupp hade läget varit friare men gjorde det inte. Det var en merit att tillhöra riksdagsgruppen och därmed bunden av beslut som fattas där.

På andra nivåer får de jobba på annat sätt. Som i Västra Götaland att "regera" rödgrönt i minoritet med allt det för med sig om majoriteten sätter sig på tvären. Eller som i Halland och Skåne där det blir en del av alliansens förlängda del och får ta ansvar för vad som händer där. Att nå makten och ta ansvar är inte bara fördelar, förmåner utan också nackdelar att ge och ta samt tåla kritik.

I kommunerna fungerar det säkerligen olika lite här och där och kan bäst uttala mig om hur det fungerar och INTE fungerar i Varberg. Jag har suttit i alla möjliga konstellationer och bäst har jag befunnit mig när miljöpartiet funnits i majoritet. Utanför majoriteten är MP plattfiskar vi tycker mycket, vill mycket men slipper ta ansvar. Slipper att kompromissa och bara plocka russin.

Det finns ett aber. Demokratin blir dålig i ett sånt parti. DE som har maktpositioner vill gärna stärka dem ha SINA alierade med sig och ANONYMISERA dem som tycker annat. Inte minst Vänsterpartiet i Varberg har i åratal brottats med problemet lokalt att ALLTID vara i opposition med ständiga avhopp, byten och saknad av stabilitet. Partiet är halva MP idag mandatmässigt sett.

Inom MP lokalt i Varberg har det varit mindre av detta men sitter samma personer hela tiden i topp med strategiska personer utan vilja att sikta på ordförandeposter, sikta på majoritetsläge och bara framhärda att vara grönast stödja det grönaste förslaget blir det en tolkningsfråga för DEM inga andra.

Jo en "grönvänster" kanske passar på vissa håll men med stor risk att i ett sådant läge bekvämt förpassa sig i oppositionsrollen lämnar MP walk ower i maktpositioner och befäster dem som har rollen som uttolkare av politiken. Känslomässigt och ideologiskt tillhör jag grönvänster men i realpolitiken vill jag vara en "dark horse" mellan blocken. Det är inte SD som ska ha den positionen. Det är ett fristående miljöpartiet UTAN vänsterpartiet och med rakt motsatt ideologitänkande som SD. För övrigt säger rödgrön ledning ingenting idag hur det sedan går i valet lokalt i Varberg

Inga kommentarer: