< div id=”header ”>< / div>

söndag 15 december 2013

Tunnelbeslutet i Varberg står fast!

Nuvarande järnvägsstation

Tydligen vill många riva upp avtalen som är ingångna vad gäller tunnelbeslutet i Varberg och pratar då om att partierna ska ändra sig.Det finns partier som har ändrat sig genom åren. Det gäller V som undrade om kommunen egentligen ska vara med och medfinansiera men står bakom tunneln.

Det gäller M som var splittrade från början men nu i kf står helt bakom. Det gäller C som hade en lösning kallad Domustunneln som föll bort efter utredning. Spi som valdes in 1998 satt i majoritet fick inte med sig alliansen att rubba sig att östra läget var bättre SD har ändrat sig i ett sent skede men var tidigare för Inte av sakskäl utan för att de fått in nya medlemmar som är emot.

Så har vi det misslyckade försöket att få till en folkomröstning i frågan. Nej det klarar vi att hantera i kf med de partier som finns där. Sedan finns det naturligtvis frågor som måste lösas när väl projektet kör igång. Där kommer vi inte att vara helt eniga. Men det är krav som respektive nämnder får ta. Kan tänka mig att hamn- och gatunämnden, byggnadsnämnden och miljö- och räddningsnämnden samt kommer att ha en hel del att göra framöver.

Funderat mycket på varför det ständigt kommer upp om öster och tunneln. Kanske inte så konstigt. Många har vi inom partierna som är nyinflyttade och en del har inte varit med när tidigare beslut fattats.Men vi som varit med kan ju inte ändra oss av populistiska skäl. Därför gäller det att vara tydlig vad som gäller. Förmodar att de som ställer upp inför nästa val nu är extra tydliga var de står. I annat fall ska vi inte mörka i frågan så väljarna kommer efteråt att de inget visste

Pierre Ringborg (MP) ks-ledamot och gruppledare åren 1994-1998 när avsiktsförklaringen togs

J
ana Nilsson (S)-råd i Varbergs beskrivning och vision nedan

Här kommer en insändare som svar till flera insändare som funnits i HN den senaste tiden. Den handlar om Varbergstunneln och om möjligheterna att utveckla området i framtiden. Den var publicerad i HN tisdagen den 10 december

"I den nu pågående debatten om Varbergstunneln försöker man föra Varbergsborna bakom ljuset. Det är faktiskt så att besluten om tunneln är fattade på alla nivåer och i mycket stor enighet. Debatten har pågått under 25 års tid där argument för och emot har brutits, men nu efter alla dessa år är de slutliga besluten fattade. Järnvägen kommer att dras i en tunnel under Varberg.

Jag har suttit i fullmäktige och kommunstyrelsen under hela den period som vi har diskuterat var ett nytt dubbelspår skall läggas. Det har under denna process varit en mycket öppen diskussion. Vi är många som i valrörelser och även mellan valen deltagit i många diskussioner och debatter i frågan. Vid varje val har Varbergsborna ändå valt att rösta på partierna som förespråkat tunnel.

Många beslut har tagits i frågan. Varje gång frågan varit uppe i kommunen har en stor majoritet röstat för dubbelspår i tunnel. I Regionen har full enighet rått. Trafikverket har aldrig förespråkat ett östligt alternativ. Regeringen tog i våras beslutet om tillåtlighet med starkt stöd av oppositionen. Skälen till denna breda enighet är naturligtvis att fördelarna av en placering i tunnel starkt överväger nackdelarna. 


Om vi istället ser framåt så har vi nu en unik möjlighet. Hur skall vi utforma de stora områden som tunnelbygget och den framtida flytten av hamnen ut mot Getterön frigör? Tänk att vi nu får möjlighet att nyanvända hela det gamla hamnområdet och bangården. Jag har vid något tillfälle kallat detta för Varbergsbornas ”finrum” och det är precis så det kan bli om vi gemensamt vill. 


Nuvarande strandpromenad från Kåsa, runt Fästningen och fram till småbåtshamnen är fantastisk och för många det finaste som finns i vår stad. Tänk en förlängning av strandpromenaden utmed hela nuvarande hamnkajen ända ut mot fågelreservatet. Skall vi ha småbåtshamn där färjan ligger idag? Skall vi bygga en vattenspegel in mot nuvarande järnvägsstation? Kan vi hitta en spännande verksamhet ute på nocken? Hur skall parker och aktiviteter för alla utformas mellan bostadshus, handel och restauranger i området?
I vår kommer en dialog att genomföras där alla idéer är välkomna. Nu är möjligheten att lägga förslag på hur området skall utformas, inte när planerna börjar färdigställas.

Jana Nilsson
Socialdemokratiskt kommunalråd i Varberg"

fakta kring tunneln finns här

Inga kommentarer: